Na de succesvolle campagne in de beker was het voor de mannen van Winsum O19 nu tijd voor de competitie. En hoe! Met de thuiswedstrijd tegen Sparta E. begon het avontuur in de derde divisie. De gasten uit Enschede volgden vorig jaar dezelfde route als Winsum door vanuit de hoofdklasse via de vierde divisie door te stoten naar nu de derde divisie. Vooraf kon daarom weinig gezegd worden over de krachtsverhoudingen. Bij Winsum ontbrak Sargon omdat hij ’s middags zou starten bij het eerste. Jammer voor ons, maar fantastisch voor Sargon en een compliment voor de jeugdopleiding en de staf van het eerste om de “jonge honden” deze kansen te geven. Met Milan die terugkeerde van een blessure was de rest van de selectie wel compleet en kon om 11u afgetrapt worden.

Daarna duurde het nog geen minuut voordat Sparta kennis maakte met Davey. Die kwam aan de rechterkant van  het strafschopgebied in balbezit en schoot in vrije positie de bal diagonaal in de verre hoek. De keeper van Sparta kwam nog net met zijn teen aan de bal en wist de bal voldoende van richting te veranderen. Het zou niet de laatste redding van deze uitstekende keeper blijken. Winsum speelde namelijk uiterst gedisciplineerd en ontregelde de opbouw van Sparta uitermate effectief. Winsum bleek in de omschakeling uiterst gevaarlijk, maar grote kansen voor Davey, Menno en Teun leidden niet tot de meer dan verdiende voorsprong. Pas in de 15e minuut was de eerste echte doelpoging van Sparta, maar die werd net naast geschoten. Winsum ging door waar het mee bezig was en meer kansen dienden zich aan. Ondertussen werd er bij Sparta wat omgezet om meer diepte in het spel te krijgen, want het lukte de mannen uit Enschede niet voorbij de groen-witte muur te komen. Na een minuut of 30 leek de wedstrijd wat te kantelen. Een speler van Sparta trapte op zijn eigen hak, maakte veel theater, de scheidsrechter trapte er in en de irritaties bij Winsum namen toe. De concentratie nam daardoor af en een bal op de paal van het doel van Jorn was een gevolg. In de 38e minuut gaf de scheidsrechter een nogal dubieuze strafschop aan Sparta na een handsbal van Daan. In de eerste plaats negeerde hij het vlagsignaal van grensrechter Tim voor buitenspel, maar bovenal volgde de handsbal nadat het eerste de knie van Daan had geraakt. Bij meerdere situaties in het veld riep de scheids dat dit geen strafbaar hands was (en dat klopt volgens de uitleg van de KNVB), maar nu was het wel een strafschop. Sparta wist dit cadeautje wel te waarderen en kwam op 0-1. Winsum leek wat van slag en nog geen 6 minuten later kwam het op 0-2 nadat Jorn wat onnodig uit zijn doel kwam en de spits van Sparta bijna vanaf de zijlijn met een boogbal scoorde. Maar daarmee was het nog niet gedaan. In de 50e (!) minuut van de eerste helft onderschepte Davey een foutieve pass en ging er vandoor, slalomde langs tegenstander en keeper en scoorde de 1-2. Vrijwel direct daarna was het rust.

De rust werd gebruikt om iets van rust in de hoofden van de spelers van Winsum te krijgen, maar hen vooral ook te complimenteren met het voetbal in het eerste half uur. Terug gaan naar die afspraken en die spelopvatting was de opdracht voor de tweede helft. De eerste minuten zagen er veelbelovend uit, maar het was toch Sparta die in de 52e minuut de 1-3 op het scorebord zette na een aanval over hun rechterkant. Vanaf dat moment werd de wedstrijd iets te vaak ontsierd door slimme en soms vervelende overtredingen. Met name de aanslag op Menno waarbij de tegenstander met twee benen inkwam om de “bal” te spelen was te veel van het goede. In elk geval voor Menno die zich daarom later moest laten wisselen. Geen moment kwam Winsum meer in het ritme en de wedstrijd werd redelijk chaotisch. Niet in de laatste plaats door het optreden van de  scheidsrechter die steeds onduidelijker en vreemder ging fluiten waar beide ploegen duidelijk last van hadden. Zo kreeg Winsum ruim 10 minuten voor tijd geen penalty, maar een indirecte vrije trap nadat een speler van Winsum de bal in het strafschopgebied wou koppen, maar op hoofdhoogte bijna werd geraakt door een gestrekt been van een tegenstander. De vrije trap leverde niks op en juist toen iedereen zich neerlegde bij de 1-3 eindstand zag de scheids iets wat niemand zag en een strafschop gaf aan Winsum. Of het uit sportiviteit was weten we niet, maar Stein schoot naast, waarmee de 1-3 ook de eindstand werd.

De kennismaking met de derde divisie was pijnlijk, maar het was zeker niet kansloos. Met iets meer scherpte had het in de eerste dertig minuten zomaar 3-0 kunnen staan en dan speel je een geheel andere wedstrijd. Nu wordt je onder andere afgetroefd op effectiviteit en heb je gewoon pech bij de eerste twee doelpunten. Het mooie is dat volgende week er weer een kans is om zaken recht te zetten. We gaan dan naar Emmeloord voor de wedstrijd tegen Flevo Boys. Die wedstrijd wordt om 10.30u gespeeld, dus vroeg op pad …