Het uitkomen in de derde divisie is een sportieve uitdaging, maar gaat ook gepaard met verre uitwedstrijden. Kwam onze tegenstander van vorige week uit Enschede, nu mochten we zelf op pad naar Emmeloord voor een ontmoeting met de leeftijdsgenoten van Flevo Boys. En niet alleen in Winsum, maar ook in Emmeloord weten ze van vroege wedstrijden voor de O19. Want met een aanvangstijd van 10.30u was een vertrek om 8 uur noodzakelijk. Na een voorspoedige reis langs rustige snelwegen kwamen we mooi op tijd aan op het mooie voetbalcomplex in Emmeloord. De volgende uitdaging was de flink gehavende en uitgedunde selectie. Menno was nog geblesseerd na de charge van vorige week, Sargon mocht niet meedoen vanwege verplichtingen bij het eerste, Martin was geblesseerd geraakt tijdens de training en Milan was ziek geweest. Met 12 echt fitte spelers was de opstelling maken niet moeilijk, maar er moest dus niets geks gebeuren. En onder deze lastige omstandigheden en onder soms dreigende donkere luchten werd mooi op tijd afgetrapt op het hoofdveld van Flevo Boys.

In de eerste minuten tekende zich twee voorzichtig opererende ploegen af op het veld. Niet helemaal gek omdat beide teams vorige week verloren hadden en natuurlijk niet met twee nederlagen wilden beginnen. Er werd geen druk gezet en beide teams mocht in balbezit op eigen helft ongestoord combineren. Er gebeurde nog weinig voor de doelen tot na ongeveer een kwartier een vrije trap door Teun scherp werd voor gegeven en Stein de bal op de paal kopte. De bal stuiterde terug en werd door Lars weer de zestien in gebracht, waar Stein de bal met het hoofd wou meenemen, maar een schoen van een tegenstander tegenkwam. De scheidsrechter beoordeelde dit als gevaarlijk spel en gaf een strafschop die  onberispelijk door Lars werd binnen geschoten voor de 0-1. Dat was koren op de molen van de Winsummers die het initiatief wat meer aan Flevo Boys lieten. Het leverde voor hen een schot op uit de tweede lijn die knap door Jorn werd gekeerd. Voor Winsum kwam er steeds meer ruimte. Na 25 minuten kwam Davey in een omschakeling met nog één tegenstander voor zich in balbezit. Hij speelde de bal voorbij deze tegenstander, snelde er langs en werd neergehaald. De scheidsrechter kon niet anders dan rood geven. Winsum leek op rozen te zitten, helemaal toen na ruim een half uur Kaylien de bal vanaf de linkerhoek van het strafschopgebied schitterend geplaatst in de verre hoek schoot voor de 0-2. Een paar minuten later gebeurde iets soortgelijks aan de andere kant en stond het plots 1-2. Vlak voor tijd kreeg Kaylien nog een grote kans op zijn tweede treffer, maar hij schoot jammerlijk naast. Met de 1-2 voorsprong werd gerust.

Na rust speelde Winsum nog steeds bijzonder compact en volwassen. Het stond verdedigend als een huis en er werden geen kansen weg gegeven. Flevo Boys had zeker het meeste balbezit, maar wist er weinig mee te doen. Aan de andere kant kwamen er kleine en grote kansen voor met name Davey en Thanasis, maar de beslissende derde treffer werd maar niet gescoord. Er brak even een fase aan die leek op de wedstrijd van vorige week, waarin de controle weg was. Het middenveld liet zich uitlokken om wat ongecontroleerd mee te gaan in de aanvallen van Winsum. De ruimtes werden groter tussen de linies en het heen en weer golvende spel was niet meer te belopen. Met goede coaching vanaf de zijkant werden de spelers herinnert aan de organisatie en hun taken en daarmee kwam de grip weer iets terug. Flevoboys ging over naar de lange bal, maar op één schot na vanaf de rand van de zestien die net naast ging was er geen gevaar. Dat kwam ook omdat Daan en Marc uiterst sterk speelden en onpasseerbaar waren. Met de kleine voorsprong werd de spanning steeds groter naarmate de minuten wegtikten en de ontlading was dan ook groot toen de scheidsrechter voor het laatst floot.

Een knappe overwinning, waar hard voor gewerkt was en waar het vooral ook tactisch helemaal klopte en op kleine fases na heel ook goed was uitgevoerd. De selectie perikelen maakte de overwinning helemaal lekker en met de eerste punten op dit niveau in de tas ging de reis weer terug naar Winsum. Volgende week gaat het verder met de thuiswedstrijd tegen ATC ‘65 uit Hengelo die om 10.15u (!!) in Winsum voor de aftrap worden verwacht.