Vorige week speelde Winsum O19 met een gehavende selectie een knappe wedstrijd tegen Flevo Boys, waar het met 2-1 won. Een week later was van dat gehavende niets meer te merken. Voor het eerst dit seizoen was de gehele selectie van Winsum aanwezig en wedstrijdfit. Tegenstander en koploper ATC’65 moest uit Hengelo komen en had deze week al even contact opgenomen of de wedstrijd niet wat later kon worden gespeeld dan de oorspronkelijk tijd van 10.15u. Dat lukte deels en met een aanvangstijd van 11.00u was het iets minder vroeg opstaan voor de gasten. Overigens dachten zij dat dit vroege tijdstip bewust was om de tegenstanders die van ver kwamen een hak te zetten. Dat is het uiteraard niet en een korte uitleg was voldoende om die wat opmerkelijke gedachte weg te krijgen. Naar het schijnt hadden de gasten ook moeite met het feit dat de scheidsrechter uit Leek kwam, want dichter bij Winsum, dus voor Winsum. Een vreemde, bevooroordeelde opvatting die misschien wel een grote rol speelde bij het einde van de wedstrijd.

Gedurende de week waren beelden van de vorige wedstrijd van ATC tegen Blauw Wit opgedoken op internet en die beelden maakten wel het een en ander duidelijk. Trainer Quincy had een goed beeld gekregen van de tegenstander en maakte de spelers in de bespreking duidelijk wat ze konden verwachten. Met die voorbereiding gingen de spelers naar het veld waar even na elven werd afgetrapt.

Zoals verwacht speelden beide teams wat afwachtend. ATC zette geen druk en Winsum deed dat ook niet. Er was meer balbezit voor ATC, maar een vuist maken lukte niet. Met de wind in de rug waren veel passes te lang en onbereikbaar voor de spitsen van de gasten. Winsum kwam er af en toe dreigend uit, waarbij Davey een keer voorlangs schoot en een keer de keeper op zijn pad vond. In de 20e minuut was het wel raak. Een diepe bal van Menno werd wat geremd door de wind waardoor Stein de bal net voor de uitkomende keeper in het lege doel kon koppen voor de 1-0. Drie minuten later lag de bal achter Jorn toen een wat verdekt schot van afstand in de verre hoek kwam. De gelijkmaker veranderde niet veel aan het wedstrijdbeeld. De organisatie van Winsum stond als een huis. ATC kwam niet verder dan veel de lange bal spelen, wat met de wind lastig was. Na ruim een half uur kwam Winsum weer op voorsprong toen Davey zich aan de linkerkant langs tegenstanders wurmde en vanuit een bijna onmogelijke hoek de bal in het doel kreeg voor de 2-1. Bij ATC liep het duidelijk niet als gepland en dat was bij de spelers in het veld en de staf langs de kant te merken. Winsum leek het toch nog even lastig te krijgen, maar wist de 2-1 stand richting de rust vast te houden.

De start van de tweede helft was buitengewoon prettig voor Winsum. Vrijwel direct na de aftrap werd Menno met een diepe bal gevonden, die de bal perfect doorkopte naar Davey die alleen op de keeper afging en de bal in de verre hoek schoot voor de 3-1. Winsum bleef georganiseerd spelen, ontregelde het spel van de tegenstander slim en gaf vrijwel niks weg. Dit tot frustratie van de gasten die meer en meer begonnen te beseffen dat ze een verloren wedstrijd speelden. Vooral bij de trainer van ATC was de scheidsrechter meer en meer de gebeten hond, terwijl deze helemaal niet zo raar stond te fluiten. Erger was dat hij met zijn gedrag alleen maar meer olie op het vuur gooide van zijn eigen spelers die steeds minder met de wedstrijd bezig waren en steeds meer met randzaken. Het aantal wat onhandige overtredingen nam toe en in de 65e minuut ging het mis toen Davey door een speler van ATC naar de grond werd geduwd. Op het oog bleven de spelers rustig en de scheids loste het op met een gele kaart voor de speler van ATC toen Lars op de achtergrond ook werd geduwd. Voor de scheids was dat het signaal om even naar binnen te gaan om af te koelen. Bij het naar binnen gaan ging de trainer van ATC verbaal tekeer tegen de scheidsrechter en beschuldigde hem van van alles. Dat was voor laatstgenoemde de grens en een definitieve staking was het gevolg.

Een vervelend (voorlopig) einde van de wedstrijd die er prima uitzag voor Winsum. Het is nu weer afwachten wat de KNVB hiermee doet. Na drie wedstrijden is wel duidelijk dat Winsum wel degelijk iets te zoeken heeft in de derde divisie. Er wordt tactisch slim, volwassen en gedisciplineerd gespeeld. Duels worden zeker niet uit de weg gegaan en werden de spelers in het verleden nog wel eens met slimmigheden afgetroefd, duidelijk is dat dat nu niet meer gebeurt. Volgende week pakken we de draad weer op met de wedstrijd tegen Blauw Wit ’34 om 14.30u in Leeuwarden.