Op een vroege zaterdagmorgen begon voor Winsum en Be Quick JO18-1 de knock-out fase in het bekertoernooi van dit seizoen. In de afgelopen seizoenen had deze lichting van Winsum goede bekerresultaten gehad. Helaas zag het mooie wedstrijden tegen oa Cambuur niet doorgaan, vanwege de corona maatregelen. Er was voor de meesten daarom nog één kans om het ver te schoppen in het jeugd bekertoernooi, maar daarvoor moest het team van Be Quick O18-1 worden verslagen. Een tegenstander waarvan je bij voorbaat weet dat ze goed kunnen voetballen, maar daar hield de kennis ook wel op. Bij Winsum was Jaden afwezig vanwege vakantie en Sargon omdat hij aansloot bij de eerste selectie.

Het begin en eigenlijk de hele eerste helft was zoals verwacht. Be Quick had het meest het balbezit. Winsum speelde afwachtend, maar goed georganiseerd en gedisciplineerd. De Groningers wisten vrijwel niets te creëren met dat vele balbezit. In de omschakeling was Winsum weer levensgevaarlijk. Het kreeg een aantal grote kansen en heel gek was het niet dat Davey in de 24e minuut de 1-0 binnenschoot nadat hij door Kaylien was weggestuurd om het vervolgens op kenmerkende wijze af te ronden. Vlak voor rust had Stein de tweede van Winsum op zijn schoen na een fout van de keeper van Be Quick, maar die herstelde dat zelf knap. Met een 1-0 voorsprong voor Winsum werd er gerust.

Na rust was het beeld heel even hetzelfde toen Davey weer doorgebroken was, maar de keeper knap zag redden in een één-tegen-één situatie. Vrijwel direct daarna wist Be Quick het gaatje in de verdediging van Winsum wel te vinden en scoorde de 1-1. Winsum ging niet bij de pakken neerzitten en begon zich meer met het spel te bemoeien. Ruim vijf minuten na de gelijkmaker kreeg Menno aan de rechterkant van het strafschopgebied de bal, kapte deze naar zijn linker en schoot hard binnen in de verre hoek voor de nieuwe voorsprong (2-1). Wat volgde was een fase waarin er sprake was van een meer open wedstrijd. Be Quick kreeg daarin meer ruimte en wist het omschakelingswapen ook te hanteren. Na een uur spelen kreeg Be Quick een vrije trap op de rand van de zestien die in de verre hoek werd binnen geschoten voor de 2-2. Daarmee was het niet voorbij voor de Groningers. In de 66e minuut kwam het op curieuze zelfs op voorsprong. Een corner van Winsum werd afgeslagen en opgepikt door een speler van Be Quick. Die speelde de bal naar hun linkerkant, waar de speler buitenom ging, de bal voorgaf om deze met een rare curve zo in het doel te zien verdwijnen voor de 2-3. Vanaf dat moment begon Winsum vol op de aanval te spelen. In de 71 minuut kopte Menno nog hard op de lat, maar in de 80e minuut wist hij het net wel te vinden door een bal snoeihard uit een corner in te koppen. Daarna ging Winsum op zoek naar de beslissende treffer. Het resulteerde in een aantal hachelijke situaties voor het doel van Be Quick en een overduidelijke penalty situatie toen Davey onderuit werd gehaald. De wat warrig fluitende scheidsrechter vond het niets en daarmee was het kruit in de reguliere speeltijd verschoten.

Penalty’s moesten de beslissing brengen en na een misser aan beide kanten en een gestopte penalty door Jorn stond Lars op matchpoint voor de beslissende strafschop. Helaas werd die gepakt door de keeper van Be Quick en ondanks drie bijna reddingen door Jorn in het vervolg was het Be Quick die het meest koelbloedig was en met 6-7 de strafschoppenserie won en doorging in de beker. Direct daarna was er even tumult en werd duidelijk dat fatsoen en zelfbeheersing bij de meesten wel, maar niet bij iedereen van Winsum goed ontwikkelde vaardigheden zijn. Gelukkig kon dit kinderachtige en beschamende gedrag in de kiem worden gesmoord, maar het geeft te denken en zal zeker een vervolg krijgen.

Volgende week gaan we verder in de competitie met de uitwedstrijd tegen ACV in Assen. Die wedstrijd wordt gespeeld op het Catawiki Sportpark om 12.45u.