Vorige week werd Winsum op een nederlaag getrakteerd in Assen. Na een 3-0 ruststand werd nog terug gekomen tot 3-2, maar een alles of niets poging resulteerde in een geflatteerde 5-2 eindstand. Met deze wedstrijd en de bekerwedstrijd een week eerder was een duidelijke dip in de prestaties van het hoogst spelende team van Winsum zichtbaar. Veel motivatie was er dan ook binnen het team om wat recht te zetten. Op het programma stond de thuiswedstrijd tegen GVAV, de enige andere Groninger ploeg in de competitie, waardoor sprake was van een heuse Groninger derby in divisie 3.

Tegenstander GVAV waren we al eerder tegengekomen in de eerste bekerwedstrijd van dit seizoen. En die wedstrijd was met 2-5 in het voordeel van Winsum geëindigd. Extra knap omdat de selectie toen uiterst smal was. Dat was nu gelukkig anders. Met een volle bank aan Winsummer kant kon om 11.30u begonnen worden aan de wedstrijd. Maar niet voordat de scheidsrechter van dienst door de KNVB gehuldigd werd voor zijn 10-jarig jubileum als scheidsrechter.

En zo ging even later de ‘derby’ dan echt van start. GVAV had in tegenstelling tot de eerdere bekerwedstrijd geen neiging om met druk naar voren te spelen. En omdat Winsum dat ook niet had, ontstond een wat voorzichtig schaakspel, waar GVAV optisch was meer de bal had, maar eigenlijk geen moment gevaarlijk kon worden. Dat was aan de andere kant wel ander koek, toen Davey er vandoor was en voorlangs schoot. Het was na ruim 10 minuten een fout in de verdediging van Winsum die er voor zorgde dat een speler van GVAV de bal voor de voeten kreeg en hard de 0-1 binnenschoot. Veel veranderde dat niet aan het spel. Winsum wist met diepe ballen flink wat onrust te veroorzaken in de verdediging van GVAV. In de 19e minuut was het Sargon die met een knappe voorzet Menno wist te bereiken. Die kopte de bal hard, maar recht op de keeper af die zo kon redden. Winsum kreeg nog een aantal corners waar Menno tot twee keer toe erg gevaarlijk was. In de 30e minuut was het Davey die de bal kreeg aangespeeld, de bal controleerde in de ruimte speelde en zich daarmee lanceerde. De verdedigers van GVAV hadden geen schijn van kans en ook de keeper moest het hoofd buigen toen Davey de bal langs hem in de verre hoek schoot voor de verdiende gelijkmaker (1-1).

Even daarna sloeg het noodlot toe voor Lars. Bij een voorzet wou hij de bal wegkoppen, waar zijn tegenstander met een wat te hoog geheven been de bal ook wou raken. Met gevolg dat de schoen het hoofd van Lars raakte en een kleine maar hevig bloedende wond veroorzaakte. Voor Lars zat de wedstrijd er op. In de periode met tien man leek Winsum even rust te zoeken om de wissel voor te bereiden, maar Marc dacht daar anders over. Met een schitterende diepe bal wist hij Menno te bereiken die niet nadacht en de bal binnenschoot voor de 2-1. De voorsprong duurde echter maar twee minuten en weer was het defensief geklungel dat er voor zorgde dat de bal niet weg kwam en simpel door een GVAV-er binnen kon worden geschoten voor de 2-2. Dat was ook direct de ruststand.

Na rust kwam Winsum goed uit de startblokken met een kans voor Davey en een hard schot van Sargon. Het offensief ebde weg en de status quo leek weer aanwezig. Tot Winsum in de 59e minuut een penalty kreeg toen Stein onderuit werd getrokken in de ‘zestien’ bij een corner. Helaas koos de keeper de juiste hoek waardoor hij de inzet van Menno kon keren. Winsum kreeg nog een kans via Davey, maar kwam daarna niet verder dan een aantal schoten van afstand. Ook GVAV wist geen vuist meer te maken, waardoor de uitstekend fluitende scheidsrechter na 90 minuten met een 2-2 stand voor het laatst floot.

Over de gehele linie was dit wel een terechte uitslag. Zuur was wel dat de goals van GVAV uit verdedigende fouten kwamen en niet uit goed uitgespeelde aanvallen. Daarmee hou je toch het idee dat je GVAV in het zadel hebt geholpen. De veerkracht van Winsum daarentegen was weer prima en biedt genoeg houvast voor de komende wedstrijden. Volgende week wordt de competitie vervolgd tegen FC Meppel / Alcides in Meppel. Voor de liefhebbers wordt die wedstrijd gespeeld op Sportpark Ezinge in Meppel om 15.00u.