Sinds de bekerwedstrijd tegen Be Quick gaat het lastig met het Winsum JO19-1 team. Randzaken voerden iets teveel de boventoon en dat kwam de prestaties niet ten goede. Desondanks wist het team nog  een punt te pakken tegen GVAV en speelde het vorige week een knappe wedstrijd tegen de koploper. Maar complimenten zijn geen punten en dus wordt er in de stand nu ook serieus naar onderen gekeken. In de winterstop volgt een herschikking en bij een te lage klassering volgt degradatie uit de derde divisie. En dus moesten er punten gepakt worden tegen tegenstander NEO uit Borne. Op basis van de resultaten zou dat moeten kunnen, maar tegelijk weten we dat dit soort ‘scorebord journalistiek’ soms helemaal geen waarde heeft.

De wedstrijd begon om 10.30u onder prima omstandigheden. Het begin was zoals we de laatste weken veel zagen. Twee teams die niet veel druk zetten en elkaar de bal gunnen in de opbouw. NEO was daarbij de partij met het meeste balbezit, maar net als in voorgaande weken was de Winsummer muur lastig te doorbreken. NEO kwam niet tot kansen, maar Winsum zeker ook niet. Er lag een soort gelatenheid over het team dat we dit seizoen nog niet gezien hadden. Het middenveld was vooral druk met haar verdedigende taken, maar wist zich geen raad bij balbezit. Maar sporadisch werd de combinatie gezocht en vaak werd het middenveld overgeslagen met de lange bal. Zo kabbelde de wedstrijd verder tot een diepe bal vlak voor het strafschopgebied werd onderschept door Thanassis die de bal via zijn been tegen zijn arm zag komen. De toegekende vrije bal werd door een speler van NEO knap in de bovenhoek ingeschoten voor de 0-1. Het was pas toen dat er iets los kwam bij Winsum. In de laatste 10 minuten in de eerste helft gooide het wat de schroom van zich af en kreeg nog twee grote kansen via Davey en Sargon, maar de keeper van NEO redde knap. Met de 0-1 stand werd gerust.

In de tweede helft was er sprake van een ander Winsum. Er werd met meer druk naar voren gespeeld en dat resulteerde in meer gevaar voor het doel van NEO. Martin kreeg een enorme kans toen hij een pass achterin bij NEO onderschepte en alleen op de keeper kon afgaan. Even later was het Davey die in de kluts de bal voor open doel kreeg, maar de bal net niet goed kon raken. NEO wankelde en de gelijkmaker hing in de lucht … tot er ineens een tweede gele kaart en dus rood getoond werd voor Davey. Dat moet voor praten zijn geweest, want het spel lag stil vanwege een vrije trap voor Winsum. Die leverde niks op, maar even later kreeg NEO aan de andere kant weer op de rand van de 16 een vrije trap. Die werd knap door keeper Ruben uit de hoek getikt. Met 10 man ging Winsum op zoek naar de gelijkmaker, maar kort daarna werd het nog erger toen Jaden er met direct rood van af werd gestuurd. Hij was in een duel vastgepakt, rukte zich los en zou daarbij een slaande beweging hebben gemaakt. Alhoewel voor de eerste overtreding van NEO was gefloten, kreeg NEO de vrije trap mee omdat ‘er sprake was van een rode kaart’. Het was een voorbeeld hoe warrig de scheidsrechter aan het fluiten was. Het hielp allemaal niet en Winsum stond voor een onmogelijke opdracht. Net als een week eerder kwamen er krachten los in het team en wist het 9 man toch nog druk uit te oefenen. Tot grote kansen leidde het niet en toen NEO vlak voor tijd haar eerste echte grote kans van de wedstrijd wel binnen schoot voor de 0-2 was het over en uit.

Samengevat een vervelende wedstrijd die zo niet had hoeven eindigen. Met nog twee uitwedstrijden te gaan, wordt het vooral van belang de teamspirit en strijd die zichtbaar was bij de situaties in ondertal op te roepen. Volgende week kan het team dat laten zien in Genemuiden tegen de nummer 2 van de competitie. De wedstrijd wordt gespeeld sportpark de Wetering en begint om 14.30u.