Voetballen vanuit kernwaarden

10 december 2022 gaat de boeken in als de dag dat er weer een vv Winsum team de wondere wereld van divisie voetbal gaat betreden. JO15-1 wist naaste belager Marum JO15-1 te verslaan waarna de vele toeschouwers zowel Marum als Winsum van het veld applaudisseerden. Straks nog kort een verslag van deze kampioenswedstrijd, nu eerst een inzicht in hoe onze JO15-1 met elkaar tot prestaties komt.

De jeugd speelt sinds dit jaar in een zogenaamd drie fasen systeem. De eerste fase is een halve bekercompetitie (winnaar bekert door). De tweede fase is een halve competitie waarbij je in de winter kunt promoveren. De derde fase is de ‘voorjaarscompetitie’ waarin ook weer gepromoveerd of gedegradeerd kan worden.

Het begeleidende team van JO15-1 bestaat uit Ulco Brinkhuizen, Sjoerd Nienhuis, Marcel Kamphuis en Marten Blaauw. Dit begeleidingsteam heeft vanaf dag één met de groep gewerkt binnen vier steeds terugkerende kernwaarden: inzet, respect, helpen en plezier.

Het seizoen startte met een weekend kamperen op Marenland, dit om de groepsband te versterken en in een ongedwongen setting de spelers (en speelster) aan elkaar te laten wennen. De trainingen tijdens de voorbereiding worden zeer goed bezocht en de arbeid die geleverd is, laat alvast zien dat twee kernwaarden inmiddels prima worden ingevuld (inzet en helpen). De duidelijkheid van de begeleiders rondom het thema respect voor elkaar, de tegenstander en de scheidsrechter zorgt er voor dat er altijd een prettige sfeer is in en rondom het team.

In de bekercompetitie wordt duidelijk dat de JO15-1 een groep is met mogelijkheden. Er worden vijf potjes gespeeld tegen mede hoofdklassers en alle vijf worden duidelijk gewonnen. (5 gespeeld 15, 20 voor en 3 tegen), al valt wel op dat tegen mindere tegenstanders het soms lastig is de maximale inzet te geven.

In de bekercompetitie wordt ook zichtbaar dat deze leeftijdscategorie al heel goed tactische opdrachten kan uitvoeren. De verdedigende organisatie (spits ‘Kop cirkel’ en laatste lijn 15 meter achter de middenlijn, duels voetballen in de ruimte daar tussen) wordt snel opgepikt en geeft rust en zekerheid in het team. Koppel daar aan een vaardige voorhoede en een oer degelijke verdediging en het wordt duidelijk dat dit team lastig te verslaan is.

Tussen fase 1 en 2 wordt een paar keer geoefend waarbij tegen een paar sterke tegenstanders alleen van 5e divisionist GVAV JO15-1 met 0-1 wordt verloren maar van een tegenstander als ACV JO15-1 met 3-0 wordt gewonnen.

Opvallend is dat er steeds meer en beter gecoacht wordt zowel op de trainingen als in wedstrijden. Niet het alleen elkaar positief coachen, maar ook gericht coachen op positie zorgt voor steeds meer samenhang in het spel en in het team.

In de tweede fase van de competitie staat een halve competitie van zeven wedstrijden op het programma. De eerste zes wedstrijden in de hoofdklasse B Noord worden overwegend eenvoudig gewonnen, maar nummer twee Marum wint ook haar eerste zes wedstrijden. Daarmee staat er op 10 december een echte finale op het programma. Winsum heeft aan een punt genoeg (want veel beter doelsaldo), maar ook Marum is met een punt tevreden omdat ze daarmee als beste nummer twee van de hoofdklassen noord en oost alsnog promoveren. Na een afwachtend begin waarin Marum een keer voor de goal opduikt, neemt Winsum resoluut het initiatief om dat tot de 68 minuut ook niet meer weg te geven. Er wordt een handvol serieuze kansen bij elkaar gevoetbald in de eerste helft, maar doelpunten blijven nog uit. In de tweede helft wordt de goede lijn doorgezet en loopt de JO15-1 eenvoudig naar 2-0 uit. Pas in de laatste minuut verslapt de concentratie enigszins en krijgt Marum nog een goede kans op de 2-1, maar die wordt naast geschoten bij de tweede paal. Deze wedstrijd met veel goede energie en wat kleine frustraties door de spanning is daarmee de 12e wedstrijd op rij die in competitieverband wordt gewonnen en  daarmee is promotie naar de 6e divisie een feit als ook een langer verblijf in de bekercompetitie

De oplettende lezer zal opmerken dat er tot nu toe nog niets over de vierde kernwaarde ‘plezier’ is gezegd. Uiteraard helpen overwinningen met het krijgen van een goed gevoel en het beleven van plezier. Maar als men kijkt hoe er wordt getraind in weer en wind met altijd een bijna volledige opkomst en als men kijkt naar de saamhorigheid in de groep met bijbehorende lachende gezichten, is het wel duidelijk dat er ruimschoots voldoende plezier wordt beleefd.

Gedurende de voorjaarscompetitie zal het team nader aan u worden voorgesteld en mocht u nu nieuwsgierig zijn geworden naar onze JO15-1 dan bent u van harte welkom langs de lijn. Aanvangstijd van de thuiswedstrijden is meestal rond 12:00 uur. Wetende dat Cor de gehaktballen dan warm heeft in de “keet” zit het met de lunch wel goed!