Wie de verslagen van de vorige weken heeft gelezen, weet dat het JO19 team een slechte reeks uitslagen achter de rug heeft. Door diverse oorzaken was de selectie steeds erg smal en ondanks hartstochtelijk en soms ook prima voetbal viel het kwartje steeds de verkeerde kant op. Met de laatste uitwedstrijd in Epe was er dan ook ineens sprake van de mogelijkheid van degradatie uit de derde divisie. Met die gedachte werd begonnen aan de 1 uur en 40 minuten durende reis naar het plaatsje op de Veluwe. Aangekomen troffen we een sportpark in een bosrijke omgeving, wat nogal een contrast is met ons eigen sportpark wat zeker ook haar charme heeft.

In de kleedkamer was van een degradatie stemming zeker geen sprake. Eerder het tegenovergestelde. Die gedachte kwam vooral omdat er in de laatste wedstrijd tegen Genemuiden prima gevoetbald was en ook bijzonder veel kansen waren gecreëerd. Met een nu weer wat ruimere selectie was een resultaat dus zeker mogelijk als dat niveau weer werd aangetipt.

Vanaf de eerste minuut werd helaas duidelijk dat dat er niet in zat. Winsum speelde slordig en gehaast. Het lukte vrijwel niet de bal in de ploeg te houden. Epe had het balbezit, maar wist daar weinig mee te doen. Een fout aan de kant van Winsum leidde de eerste grote kans van Epe en ook het eerste doelpunt in. Met een 0-1 stand werd er gerust. Na rust ging Winsum volle bak spelen. De wedstrijd werd opener, maar echt grote kansen wist Winsum niet te creëren. Voor Epe ontstond ruimte waardoor het vrij eenvoudig naar 3-0 kon uitlopen. Het was Lars die iets kon terugdoen uit de rebound van een vrije trap van Sargon. Op het laatst scoorde Epe nog de 4-1 wat daarmee ook de eindstand was.

In de auto terug werd duidelijk dat Blauw Wit en Sparta Enschede gewonnen hadden en daardoor in de stand onbereikbaar waren geworden voor Winsum. De degradatie naar de vierde divisie was een feit. Terugkijkend was het uitkomen in de derde divisie een verrassing bij de indeling, maar een interessant avontuur met nieuwe tegenstanders en sportparken waar we nog nooit geweest waren. De overtuiging is ook dat met een voltallige selectie we ons prima hadden kunnen handhaven. Door allerlei oorzaken was dat vrijwel nooit het geval en dan wordt het moeilijk. Wat dat betreft zijn er diverse lessen te leren uit de afgelopen maanden. Bij een team op dit niveau horen andere voorwaarden, aandacht en afspraken dan nu het geval was.

Tegelijkertijd is ook dit vormend. Zoals al eerder geschreven heeft deze lichting altijd meegedaan om de eerste plaatsen. Nu op een hoger niveau waren de wedstrijden anders, met betere tegenstanders, andere tactieken, smalle selecties en ook het kunnen omgaan met achterstanden en verlies. Ook dit hoort bij voetbal en bij de opleiding. Voor de meesten eindigt na dit seizoen de jeugdopleiding en stromen de spelers door naar de senioren teams. Met een plek in de vierde divisie gaan we daar een mooie, leerzame en plezierige tweede seizoenshelft van maken. Er staat echter nog een wedstrijd op het programma. De gestaakte wedstrijd tegen ATC’65 moet volgende week nog worden uitgespeeld. Omdat deze nergens meer over gaat, is de kans aanwezig dat dat niet doorgaat. En anders mag het team uit Hengelo volgende week om 10.15u aantreden in Winsum voor de resterende 25 minuten bij een 3-1 stand voor Winsum.