JO15-1, domper tegen Friese 'good old'
 
4 februari speelde Winsum JO15-1 in Leeuwarden tegen LAC Frisia. Het in 1883 opgerichte LAC Frisia (voetballen deed men 'pas' daadwerkelijk vanaf 1894) is de oudste noordelijke voetbalvereniging en kent daarmee een rijke historie. Het jeugdvoetbal bij LAC is al jaren op redelijk tot hoog niveau en onze JO15-1 wist dat het dus een gedegen tegenstander tegemoet moest treden.
 
De ochtend begon ongelukkig doordat de (s)tom-(s)tom van één van de leiders de weg kwijt raakte met als gevolg een toertocht door een rijke verzameling Friese dorpjes.  Nadat het sportpark aan 'de Magere Weide' was gevonden en het team zich had omgekleed benadrukt trainer Ulco wederom de vier basisprincipes van waaruit gevoetbald moet worden: plezier, respect, inzet en helpen. Na een gedegen warming up vangt de wedstrijd aan. Winsum JO15-1 heeft opties wat de overhand, creëert een paar mogelijkheden en één kans. Het spel is wel onrustig en niet iedereen lijkt even scherp te zijn deze ochtend. LAC Frisia voetbalt wat makkelijker, maar wordt niet gevaarlijk tot een moment na ongeveer 25 minuten. Rond de middenlijn krijgt LAC Frisia een vrije bal te nemen. Er is geen druk op de speelster van LAC Frisia die de bal ontvangt en van een afstand van 30 meter de bal in de goal jaagt. Mooie goal, niet goed opgelet door onze JO15-1.
 
Het spel blijft daarna hetzelfde. Winsum wat dreigender, maar bij rust is er een 1-0 achterstand te noteren. In de rust worden twee basisprincipes op het bord gezet. Helpen en inzet, wat kan er beter en hoe gaan we dat doen? De trainer legt vragen voor aan individuele spelers en samen wordt het strijdplan voor de tweede helft opgesteld.
 
Winsum JO15-1 heeft het ook in de tweede helft niet makkelijk. Er wordt nog steeds niets weggegeven, maar het creëren van echte kansen is lastig. Toch ontstaat er na 15 minuten in de tweede helft een kans voor spits Jesse. Hij wordt diep weggestoken, schiet eerst nog tegen een verdediger aan, maar krijgt de bal in de kluts mee en staat 1 op 1 met de keeper. Jesse rond koel af en het staat 1-1. De JO15-1 gelooft in meer dan een 1-1 en zet aan. Opties blijft Winsum  dreigender, maar soms zit het gewoon een keer niet mee. Kort voor tijd wordt er ongelukkig uit verdedigt en als de bal bij een middenvelder van LAC in de voeten belandt, staat onze keeper ver buiten zijn eigen 16. De bal wordt in het lege doel geschoten en het staat 2-1 voor LAC Frisia. De frustraties bij JO15-1 worden hier en daar zichtbaar en het lukt in de resterende tijd niet meer de achterstand ongedaan te maken. Een onnodige nederlaag en daarmee direct een moment waar de individuele spelers en het team als geheel van kunnen leren. Er wordt in de kleedkamer kort geëvalueerd en daarna zet het team de focus op de volgende wedstrijd. Duidelijk wordt dat in de 6e divisie er relatief weinig verschil bestaat tussen de teams en zullen veel wedstrijden worden beslist op de zo belangrijke details.
 
11 februari a.s. wordt er thuis gespeeld tegen FC Assen JO15-1, aanvang 13:15. Om 12:00 uur ontvangt het team vanuit onze vereniging de kampioensschaal voor het behalen van het kampioenschap in de najaar competitie.
 
JO15-1, wie spelen daar eigenlijk in?
Tot slot in het drieluik waarin de JO15-1 aan u wordt voorgesteld; deel twee, het middenveld:
 
Yvon (rechtsmidden). Tactisch sterk, komt graag in de bal en begint meer en meer duelkracht te tonen waar tegenstanders het moeilijk mee hebben.
 
Ammanuel (aanvallende middenvelder). Technische dribbelaar met steeds meer oog voor het team. Goede steekpass en nooit te beroerd om keihard te werken zonder bal.
 
Luuk (links- of rechtsmidden). Rustige strateeg, technisch fraai, ziet het spelletje goed en wordt fysiek steeds fitter.
 
Kian (rechtsmidden). Na een periode van blessureleed weer onderdeel van de groep, veel voetballend vermogen en gaat geen duel uit de weg.
 
Twan (linksmidden) Dynamische speler, veel duelkracht, loopvermogen en inzicht. Scoort vanuit zijn positie relatief vaak.