Op een druilerige dinsdagavond heeft het 2e zaterdagteam de finale van het bekertoernooi voor reserve teams bereikt. De hoofdklasser uit Winsum moest het in de halve finale opnemen tegen klassegenoot Zeerobben in Harlingen. De wedstrijd ontspon zich als een echte bekerkraker waarin de Winsumers aan het langste eind trokken. Op Hemelvaartsdag spelen de mannen van trainer Bart op neutraal terrein tegen Dalen 2 / Staphorst 2.

Normaal gesproken laten we de lezers van verslagen nog even in spanning zitten, maar de euforie over het bereiken van het bekertoernooi blijkt te groot voor de scribent. De weg naar de finale van het bekertoernooi is een lange gebleken. De poulefase begon al op 10 september en achtereenvolgens werden zowel HFC’15 en Mamio aan de zegekar gebonden. De volgende ronden werden DVC oet Daam en Hoogezand verslagen. Een mooi bekeravontuur vond plaats in Leeuwarden waarin FVC pas na strafschoppen op de knieën werd gedwongen.

Dinsdagavond 9 mei stond de halve finale tegen Zeerobben uit Harlingen op het programma. Met een meer dan voltallige selectie, waaronder FVC-held Martijn, en voorzitter Ben als chauffeur van het busje van sponsor Calimero, werd de reis naar de buurprovincie ondernomen.

Het goed gesitueerde veld in Harlingen mocht over publieke belangstelling niet klagen. Bij de opkomst van het veld, werd al snel duidelijk dat bijna de helft van de overdekte tribune bevolkt werd door Winsumers van divers pluimage. De die-hard supporters werden nu vergezeld door een afvaardiging van het bestuur, de helft van de O19-1, geblesseerde spelers en andere belangstellenden.

Scheidsrechter IJkema floot even na 20 uur het beginsignaal en binnen 2 minuten kwamen de gastheren al op voorsprong doordat een scherpe voorzet ongelukkig van richting werd veranderd door Chiel en pardoes achter de verbouwereerde Germen belandde. Waar de ‘Trots van het Noorden’ (sorry: persoonlijke frustratie) in dit soort gevallen compleet van slag raakt, kan het 2e in scenario’s denken en ging door waar ze mee bezig waren. Een minuut later leek deze tactiek al zijn vruchten af te werpen toen Bauke onreglementair leek te worden gestuit door de keeper van Zeerobben. De scheids gaf echter gedecideerd aan dat een penalty niet aan de orde was. Helaas mocht er ook geen gebruik gemaakt worden van de beelden van: https://zeerobben.nl/matchcenter/zeerobben-tv/

In de 5e minuut was het Sjoerd die 1 op 1 met de sluitpost kwam maar helaas geen doel trof. Ditzelfde geldt voor Bauke die knap wegdraait op randje zestien meter maar daarna de keeper op zijn pad vindt.

Een minuut later is het dan toch raak. Een lange bal van Deshly wordt knap aangenomen door Bauke die met een lobje het hoofd van Dimi vindt, die de bal perfect klaarlegt voor Sjoerd die genadeloos uithaalt voor de 1-1.

Deshly krijgt de geest en dolt de rechtsback en legt de bal met een mooie crosspass bij Bauke die in zijn loop naar de goal genadeloos onderuit wordt gehaald. Hier was zonder Zeerobben tv vast te stellen dat het een penalty was. Tegen alle voetballogica in, neemt Bauke zelf de strafschop en brengt hiermee de in zwart-grijs gestoken Winsumers op 1-2. De euforie is helaas maar van korte duur en weer komt de bal vanaf de rechterkant van Zeerobben voor de goal waardoor Germen voor de 2e keer kansloos is. 2-2.

Na een fase zonder grote kansen is het wederom Sjoerd die scoort uit een fraaie trap van Deshly waardoor de gasten met een 2-3 voorsprong kunnen rusten.

Onder het genot van een kopje thee wordt de 1e helft nog even doorgenomen maar vooral gekeken naar de verbeterpunten voor de 2e helft.

Winsum staat de 2e helft verdedigend wat beter en zal gedurende de laatste 45 minuten dan ook niets meer weggeven. Wat tevens meehielp is dat de beste speler van Zeerobben verschoof van rechts naar links en daarmee verdween in de broekzak van Robin. Het Fryske publiek constateerde zelf dat de gasten het tempo wat verhoogden en dat hun mannen het steeds moeilijker kregen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Dimi de verdiende 2-4 op het goed verlichte scorebord zette.

Toch was de wedstrijd hiermee niet gespeeld en wachtte trainer Bart tot de 75e minuut voordat hij een aantal wissels toepaste. Met deze brede selectie maakt het niet zoveel uit wie er in het veld staat. Rick onderstreepte deze stelling en bleek met zijn snelheid een plaag voor ‘de Robben’ die maar geen vat op hem kregen. Het was dan ook mooi voor de supersub dat hij zijn invalbeurt bekroonde met de 2-5 en dat uitgebreid kon vieren met het voltallige team en de bank.

De resterende minuten werden door beide teams plichtmatig uitgespeeld en het waren de Winsumers die met luid gejuich het eindsignaal begroetten en al vrij snel het besef hadden dat ze historie hadden geschreven door de bekerfinale te bereiken.

Op Hemelvaartsdag speelt het 2e de bekerfinale op neutraal terrein ergens in Drentieland. De tegenstander komt uit de andere halve finale tussen Dalen en Staphorst.

Over het tijdstip, plaats en tegenstander informeren wij u in een later stadium via de social media van de VV Winsum.

Met sportieve groet,

Grensrechter VV Winsum 2