JO15-1, overwinning in bloed spannende competitie
 
Sommige competities zijn saai, sommige zijn bijna niet vooraf te beschrijven. Tot twee weken geleden kon Winsum JO15-1 nog kampioen worden, maar ook nog degraderen, zo dicht stonden de nummer 1 t/m 9 bij elkaar.  Nadat Veendam 15-1 haar inhaalwedstrijd tegen FC Assen met 2-2 gelijk heeft gespeeld, is de stand in de zesde divisie noord er eentje waarbij de nummer 1 (Veendam) en nummer 5 (Winsum) op twee punten van elkaar staan. Alles om voor te spelen dus deze zonnige zaterdag 13 mei.
 
Vandaag is Hoogezand 15-1 de tegenstander. Een tegenstander met zeer wisselvallige uitslagen en dus een onvoorspelbare ploeg. Hoogezand moest vandaag winnen om het degradatiespook de deur te wijzen,  Winsum JO15-1 speelde dus nog voor een klassering bovenin. De ploeg is vandaag op de langdurig geblesseerde Jona na compleet. Keeper Jesse heeft wel veel hinder van een hakblessure, maar kan na een bezoek aan de fysio en een goede warming up toch keepen. De andere 13 spelers en speelster zijn zo aan het einde van de competitie weer volledig fit.
 
Focus in de voorbespreking ligt op passing, durf spelers over te slaan en diepte te zoeken. Het helpen van elkaar zonder bal komt weer aan bod en de gespannen koppies van de JO15-1 nemen de informatie tot zich. Opvallend is deze seizoenshelft dat de spanning van een wedstrijd wel eens op de benen wil slaan als er iets op het spel staat. De uitwedstrijd tegen vv Heerenveen en Veendam (nummer 1 en 4 in de competitie) werden verloren door matig spel van onze eigen ploeg. Ook vandaag wordt duidelijk dat er wat spanning op de benen zit. Winsum oogt wat lusteloos in de eerste helft en heeft veel moeite met de vaardige spelers van Hoogezand. Er ontstaan wat mogelijkheden voor Hoogezand, maar tot scoren komt Hoogezand niet. Het opbouwen van onze JO15-1 lukt eigenlijk nog wel redelijk goed, maar de eindpass of de keuzes voorin zijn bij JO15-1 de gehele eerste helft ondermaats. Een redelijk voorspelbare 0-0 is dan ook de ruststand.
 
In de rust is trainer Ulco hoorbaar ontevreden. Of het nu door de warmte komt of door de spanning, er ontbreekt vandaag iets in de scherpte van het spel van de JO15-1. In de rust wordt er flink gewisseld en komen Yvon, Casper, Julian en Arriën in het veld. JO15-1 heeft niets aan een gelijk spel en de opdracht is dus duidelijk. Er moet gescoord gaan worden! De tweede helft krijgt Winsum meer grip op het spel en lukt het beter om gevaar te stichten voor de goal van Hoogezand. Achterin staan Jari en met name Rubin vandaag niet toe dat er iemand van de tegenstander door komt en langzaam begint Winsum kansen te creëren. Uit één van de voorzetten van links valt de bal voor de voeten van spits Jesse. Hij bedenkt zich niet en schiet de volley hard in de lange hoek. Een verdediger schampt de bal nog, maar er is geen houden aan, 1-0 voor Winsum.
 
Hoogezand gaat nu wat opportunistischer voetballen en de ruimtes op het veld worden groter en groter. Keeper Jesse pakt nog een afstandschot uit de hoek en op een paar corners na kan Hoogezand niet echt gevaarlijk worden. JO15-1 begrijpt heel goed dat een 1-0 stand altijd risicovol is en probeert daarom de wedstrijd te forceren. Het duurt echter tot het absolute einde van de wedstrijd voordat de daadwerkelijke beslissing valt. Hoogezand neemt een vrije bal op de eigen zestien snel. De bal ligt daarbij niet helemaal stil, maar de scheids laat doorgaan. In de verwarring over deze snelle spel voortzetting krijgt Twan de bal vanaf de helft van Winsum aangespeeld halverwege de helft van Hoogezand . Hij ziet dat de keeper helemaal verkeerd staat en streept de bal in de verre hoek. 2-0! De emoties lopen bij Hoogezand nog even kort op door deze vreemde situatie, maar de scheids legt uit dat goal geldig is. Direct hierna wordt er afgefloten en wint Winsum JO15-1 deze matige wedstrijd op een zakelijke manier. Met spanning wordt vervolgens gekeken naar de uitslagen op de andere velden.
 
Nummer 1 Veendam wint ook, nummer twee LSC speelt gelijk, nummer drie en vier winnen ook beide. Ofwel Winsum JO15-1 staat nu gedeeld derde en speelt volgende week uit tegen DZOH 15-1, de nummer twee van de ranglijst. Wint de JO15-1 dan is het in ieder geval gedeeld tweede, wint het met meer doelpunten verschil dan VV Heerenveen dan is het alleen tweede en als Veendam dan ook nog verliest wordt het zelfs nog kampioen. 20 mei a.s. wordt het allemaal beslist...spannend!