JO15-1, het beste tot het laatst bewaard
 
Zaterdag 20 mei staat de ontknoping op het programma in de competitie van de JO15-1. Zoals al eerder beschreven een competitie waarin het bijzonder spannend is. Winsum startte de dag als nummer vier en speelde tegen de nummer twee DZOH een uitwedstrijd op het prachtige complex van DZOH in Emmen. Als onze JO15-1 de wedstrijd winnend zou kunnen afsluitend en de andere uitslagen waren gunstig kon zelfs het kampioenschap nog behaald worden.
 
Na een hartelijke ontvangst en een kop koffie in de bestuurskamer begon trainer Ulco met zijn wedstrijdbespreking. Vandaag geen tactische bespiegelingen, maar een motiverend woord voor een groep jeugd dat zich het afgelopen jaar bijzonder goed heeft ontwikkeld. Op het bord stonden de woorden 'Trots op jullie!' en dat is precies het gevoel dat bij de begeleiding leeft. Nog los van het resultaat van vandaag mag je als trainers en begeleiders van een team niet veel meer vragen dan wat deze pubers hebben laten zien: werklust, team, ontwikkeling, plezier en respect.
 
Dan naar de wedstrijd van vandaag. Onder bijzonder aangename omstandigheden werd om 11:30 afgetrapt op het kunstgras van DZOH. JO15-1 weet inmiddels wat er verdedigend, maar ook aan de bal wordt gevraagd en vandaag vielen veel puzzelstukjes op hun plek. Vanaf de aftrap laat Winsum zien dat het vandaag een team is en als team speelt. Verdedigend wordt de gehele wedstrijd nagenoeg niets weg gegeven en aan de bal was het smullen geblazen voor de ouders, familie en vrienden op de tribune. Voortdurend werd de bal van achteruit het middenveld ingespeeld, worden combinaties opgezet omdat spelers goed door bewegen en zijn de buitenspelers hun tegenstander regelmatig de baas. Om te variëren wordt zo nu en dan een bal achter de verdediging gelegd om de snelheid voorin te gebruiken en bij balverlies schakelt het team snel om. Resultaat is dat eerst Jens na een splijtende pass van de mee opgekomen Jari voor de keeper wordt gezet. Onze man in vorm kegelt de bal vervolgens in het dak van het doel, 0-1. Kort daarna jaagt spits Jesse goed door op de opbouwer van DZOH en verovert de bal, speelt direct Twan in die met een soepele lichaamsschijnweging de laatste man van DZOH te kijk zet en simpel de 0-2 binnen schuift. Een dik verdiende voorsprong bij rust en een tegenstander die gefrustreerd van het veld gaat. Waarbij de jonge, maar talentvolle, scheidsrechter van Klinken de wedstrijd prima onder controle houdt.
 
In de rust valt er weinig bij te sturen. Niet eerder dit seizoen werd een tegenstander in competitieverband zo weggespeeld als DZOH vandaag. Focus ligt daarom vooral op het hoofd koel houden en jezelf niet laten uitdagen door de tegenstander. De tweede helft is een kopie van de eerste. JO15-1 speelt met haar tegenstander en rijgt de kansen aaneen. Met name in het tweede deel van de tweede helft wordt het prijsschieten als DZOH de tank fysiek en mentaal leeg heeft en Winsum vol blijft doorjagen op meer doelpunten. Uit de vele kansen die worden gecreëerd schiet Lasse beheerst twee ballen binnen, pikt Casper zijn goaltje mee en maakt Twan zijn tweede van de middag. Eindstand 0-6 tegen de nummer twee.
 
Gedurende de wedstrijd is er vanaf de bank contact met de andere wedstrijden en duidelijk wordt dat nummer drie Heerenveen met 3-2 gewonnen heeft van Hoogezand. Dat betekent dat JO15-1 met deze 0-6 overwinning in ieder geval tweede staat. Nu is het nog wachten op de wedstrijd van koploper Veendam dat tegen de  nummer laatst WVV aan een punt genoeg heeft om kampioen te worden. Bij een nederlaag van Veendam is Winsum kampioen. In de auto terug naar huis wordt regelmatig met de kantine in Winschoten gebeld en uiteindelijk blijkt dat Veendam de wedstrijd met 0-1 heeft gewonnen. Veendam is daarmee kampioen. Een felicitatie waard!
 
De competitie is daarmee voor Winsum JO15-1 tot een eind gekomen.  Er is een kampioenschap gevierd in de najaarscompetitie en tot de laatste dag gestreden om het kampioenschap in de voorjaarscompetitie. Vanaf deze plaats ook een dankwoord aan de vele ouders die zonder rijschema altijd klaar staan om te rijden of te vlaggen en aan de vaste wasvrouw die onze kleding keurig op orde houdt. Rest de JO15-1 nog een drietal toernooien in juni en een afsluiting van het jaar. En wat een jaar is het geworden...