Het seizoen 2023-2024 nadert zijn einde en Winsum 2 houdt het spannend tot het einde. De spandoeken aan het begin van het dorp geven het al aan: Waar een klein dorp groot in kan zijn. Met nog één wedstrijd te gaan vinden de mannen van trainer Bart Waninge zich terug op de 2e plaats in de reserve hoofdklasse A. De afstand tot de reserves van de derde divisionist uit Harkema bedraagt slechts één punt wat op zaterdag 25 mei tot een heuse apotheose moet leiden. Waar vorige week in een heuse thriller grootmacht ACV 2 werd verslagen met 2-3 was het nu de beurt aan Urk om 3 punten in Winsum achter te laten. Na 90 minuten stond een keurige 3-0 op het scorebord zodat groen-wit nog alle kans heeft om komende zaterdag het kampioenschap te grijpen.

De aanloop naar het beginsignaal verliep rommelig. De bus uit Urk had vertraging opgelopen en ook de scheidsrechter van dienst had moeite om tijdig met het openbaar vervoer in Winsum te komen. Met een kwartier vertraging kon op een werkelijk heerlijk grasmatje en dito weer de wedstrijd een aanvang nemen. De bedoelingen van de gastheren waren duidelijk; het gas erop en zo snel mogelijk proberen te scoren. Al in de 2e minuut resulteerde dat na een goede voorzet van Fabio in een 1e kans voor Björn die helaas een teenlengte tekort kwam om te scoren. De bedoeling van de wit-blauwe gasten was ook duidelijk getuige de 1-4-5-1 opstelling, vanuit een gesloten verdediging snel omschakelen naar hun gevaarlijke spits. Dat omschakelmomentje kwam in de 14e minuut maar Wouter wist verder onheil te voorkomen. Dat paste ook goed bij de slechts 21 tegengoals die het tweede tot nu toe heeft moeten incasseren.

Winsum liet de bal snel rond gaan om ergens een gaatje te vinden in de wit-blauwe muur die was opgetrokken rond de 16 meter van de prima keepende speler van Urk. In de 19e minuut hoefde de keeper niet op te treden na een vlammend schot van Wouter maar de inzetten van Fabio, kopballen van Gerrie en Chiel waren een prooi voor de in het zwart geklede sluitpost.

De rust werd bereikt met een 0-0 stand en dat gaf trainer Bart de gelegenheid om wat te wijzigen in de tactiek.

De tweede helft begon spectaculair. Vanaf de aftrap namen de Urkers met een vlammend schot het doel van Niels onder vuur maar die zag tot zijn tevredenheid dat de bal via de lat in de ballenvanger belandde.

Na ruim vijf minuten in de 2e helft kreeg Winsum aan de zijlijn voor de dug-out een vrije trap te nemen. Björn gaf deze bal indraaiend naar de goal voor en daar stond Bauke paraat om met het hoofd de bal in het doel te laten belanden. Deze 1-0 voorsprong bracht veel vreugde aan Winsumer zijde naar boven. De Urker muur begon wat te wankelen en Winsum kon het overwicht omzetten in kansen. Een fraaie actie op de linkerflank van Gerrie bracht de bal tot bij Bauke die rakelings naast schoot. In de 69e minuut was het dan voor de 2e keer raak. Nu kwam de bal vanaf rechts voor het linkerpootje van Björn die via een Urker been de paal raakte maar tot zijn geluk de bal voor de voeten van Gerrie zag belanden, die onberispelijk de 2-0 op het scorebord zette. De mooiste goal van de middag kwam tot stand in de 83e minuut. Coen kreeg de bal op 5 meter over de middellijn en besloot toen de turbo aan te zetten en de hele Urker verdediging in vertwijfeling achter te laten totdat hij vlak voor de keeper de geheel vrijstaande Teun in het vizier kreeg en de bal keurig breed legde zodat Teun de 3-0 aan kon tekenen. Een fantastische goal die goed past bij de teambeleving van Winsum 2: Een uitgebreide staf die de spelers faciliteert, geblesseerde spelers die iedere wedstrijd bezoeken en wisselspelers die niet klagen maar er staan als het nodig is.

Het Urker verzet was definitief gebroken en Winsum kon weer 3 punten bijschrijven op het conto.

Na 25 wedstrijden en 54 punten bevindt Winsum 2 zich op de 2e plaats. Hierbij laten zij grote clubs als ACV, Staphorst, Genemuiden en Urk achter zich. Een tot nu toe al geslaagd seizoen. Komend weekend kan de kers op de taart zijn, de kroon op het werk of nog wat andere clichés.

Om 13 uur speelt het 2e zijn uitwedstrijd bij Leeuwarder Zwaluwen. Koploper Harkema speelt om 14.00 uur in Emmeloord tegen Flevo Boys. Als Winsum wint en Harkema verspeelt punten dan mag groen-wit de kampioensvlag hijsen. U bent dus allen van harte om 13 uur op Sportpark Nylan in Leeuwarden.

Met sportieve groet,

John Kamstra