Met de start van de bekerwedstrijden in een nog lopende zomervakantie is de uitdaging voor de trainers redelijk samengevat. Zo ook voor JO13-1 (D1) dat op tijd begon te trainen, maar nog geen enkele training volledig was. En toch werd er gewoon gevoetbald. Werd de wedstrijd op zaterdag 20 augustus op verzoek van tegenstander Mamio nog uitgesteld, op woensdag 24 augustus gingen de jongens en meiden voor hun eerste wedstrijd de wei in. En dat ook nog eens onder tropische omstandigheden.

Met één wissel, een aantal licht geblesseerde spelers, maar met een vol krat met bidons werd begonnen aan de wedstrijd tegen HFC’15 in Hoogkerk. Het benauwde weer en het hoge stroeve gras maakten de omstandigheden verre van optimaal. En daar had zowel Winsum als HFC last van. Het niveau van de wedstrijd was niet erg hoog en lange tijd was er geen kans te zien aan beide kanten. HFC oogde wat gevaarlijker, maar de verdediging van Winsum hield eenvoudig stand. Aan de andere kant kwam Winsum er  een paar keer door, maar wist nog weinig gevaar te stichten. Tot Milan het op zijn heupen kreeg en door de verdediging soleerde en hard de 0-1 tegen de touwen joeg. Even later volgde een situatie in het strafschopgebied van Winsum. Lars speelde keurig de bal voor de voeten van een tegenstander weg, maar de scheidsrechter zag daarin als een van de weinig een overtreding en legde de bal op de stip; 1-1. In de tweede helft had HFC zeker in het begin het betere van het spel en was ook gevaarlijker. Het duurde even voor Winsum weer controle had. Sargon schoot een vrije trap nog hard op de lat, maar het bleef bij 1-1.

Met de loeizware midweeks wedstrijd nog in de benen, was Zuidhorn op 27 augustus de tegenstander. Met Nick Hamming uit D2 gingen we met 14 spelers op pad. Van Zuidhorn wisten we dat ze een talentvolle lichting hebben en dat dit geen eenvoudige pot zou worden. Toch was de eerste grote kans voor Winsum. Ewoud snelde de verdediging voorbij, ging langs de keeper maar moest iets te ver opzij, waardoor hij net niet voldoende kracht had om de bal in het lege doel te plaatsen. Daarna was het Zuidhorn dat de touwtjes in handen nam. Met name op het middenveld ontstond teveel ruimte, waarbij de afvallende of tweede bal steeds voor Zuidhorn leek. Met goede steekpasses werden hun spitsen bereikt en zo stond het bij rust zomaar 2-0. In de rust werd de veldbezetting uitgelegd en het effect was direct zichtbaar in de tweede helft. Het aantal kansen van Zuidhorn werd sterkt beperkt, daar waar Winsum juist wat dreigender werd. Het resulteerde in een goal van beide teams, waarbij Milan wederom de goalgetter was aan Winsumer kant. De 3-1 eindstand was zeker op basis van wat Zuidhorn voor rust liet zien verdiend en gaf de Winsummers veel inzicht in de te verbeteren punten. Met het oog op de start van de competitie is dat ook nodig.

Zaterdag 3 september start JO13-1 in de 3e divisie met een thuiswedstrijd tegen Bedum. De wedstrijd begint om 13.15 uur en wordt gespeeld op sportpark Schilligeham. Tot dan!