Op deze eerste competitiedag van het seizoen 2016-2017 en ook op de eerste competitiedag van de nieuwe fusievereniging vv Winsum mocht de zaterdaghoofdmacht aantreden tegen BCV in Burgum op Sportpark Het Koningsland. Het nieuwe hoofdveld was nog niet helemaal wedstrijdklaar (de enorme zakken rubber voor het nieuwe veld stonden nog op de parkeerplaats) en dus mochten we aantreden op veld 2. Dat veld was overigens prima bespeelbaar. Er zou vanmiddag een arbitraal trio vanuit de KNVB present zijn, maar één van de heren kwam niet opdagen. Daarop werd er geloot vanuit welke club er een assistent mocht opdragen. Kornelis Prins van Winsum was de winnaar van de loting en mocht zich nog snel omkleden. Doordat neutrale assistenten altijd de gehele wedstrijd langs dezelfde zijlijn assisteren kregen we de merkwaardige situatie dat Kornelis de ene helft de situaties mocht beoordelen bij de defensie van zijn ploeg en de andere helft die bij de aanvallers. Dat ging hem goed af. De beide trainers konden beide niet beschikken over al hun selectiespelers. Vooral bij de vv Winsum is er in de voorbereiding al veel gebeurd. Routinier Edwin Roeters heeft moeten besluiten om te stoppen met voetballen vanwege ernstige knieproblemen en ook komen Joshua van Dijk en Cedric Tillema dit gehele voetbalseizoen niet meer in actie wegens resp. ernstige enkel- en knieproblemen. Daarnaast waren Marcel Pannekoek, Maikel Hoormann, Curly Selassa en Bauke Hoekstra er wegens lichtere blessures of ziekte niet bij.   

Om 14:37 floot de ervaren scheidsrechter Schuring uit Meppel voor de eerste keer. Al in de eerste minuut waren het de gasten die voor het eerst voor het doel van de opponent verschenen. David Goguadze zette goed druk op de defensie van de gastheren en veroverde de bal. Hij speelde daarna Wouter Bloem aan die over links buitenom ging. De voorzet van Wouter kwam bij de meegelopen Roy Streppel, maar die wist de bal niet vol te raken, waardoor deze makkelijk in de handen van doelman Hendrik van der Laan eindigde. Een paar minuten later werd BCV voor het eerst gevaarlijk toen de slimme Roel van der Meulen zijn spits Romke Bos over de grond aanspeelde. Bos haalde direct uit, maar ook nu eindigde de bal simpel in de handen van de doelman; in dit geval Germen Bouwman.
DSC01288 kleinHans Zwakenberg speelde een goede wedstrijd en toonde zich erg sterk in duels. Hier wint hij het duel van Bauke Prins  (Foto: Albert Haaima)

Het spel was in deze fase, maar eigenlijk wel gedurende de gehele wedstrijd, wat onrustig. Doordat beide ploegen druk zetten was er weinig ruimte voor combinatievoetbal en omdat veel lange ballen niet aankwamen was er ook veel en snel balverlies. Het was de thuisploeg die voor het eerst met een gevaarlijke doelpoging kwam. Nadat een verre ingooi van Cor de Jong werd uitverdedigd, kwam de routinier opnieuw in balbezit. Hij gaf een voorzet die door Joeke de Vries ineens op de pantoffel werd genomen. Door de lengte van Germen Bouwman kon hij de bal pakken, anders was hij als een granaat onder de lat in de touwen verdwenen.

DSC01292 klein
Doelman Germen Bouwman is hier attent bij een diepe bal op Bauke Prins  (Foto: Albert Haaima)

Vlak hierna leek de thuisploeg opnieuw gevaarlijk te worden door over links door te breken. De harde en lage voorzet kon niet worden bereikt door de inkomende Fedde Durk Kingma doordat Heinze Andringa de bal goed afschermde. Aan de andere kant werd Winsum gevaarlijk, nadat Wouter Bloem David Goguadze over rechts de diepte in stuurde. De voorzet van David was strak, maar net te scherp, waardoor de bal niet eindigde op het hoofd van de goed meegelopen Roy Streppel, maar in de handen van de attent uitkomende doelman van der Meulen.
DSC01320 kleinDe voorzet van David Goguadze was net te scherp voor de inkomende Roy Streppel; doelman van der Laan was attent  (Foto: Albert Haaima)

Iets later gaf Rick Schaaphok een steekpass op David, maar opnieuw was de BCV-doelman attent. Een minuut later was het wel raak. Thomas Kauw stuurde David Goguadze prima over rechts weg. David liep goed door naar de achterlijn en had twee aanspeelmogelijkheden: Rick Schaaphok bij de 2e paal of terugleggen op de inkomende Wouter Bloem. Hij koos voor het laatste en het was voor Wouter niet heel lastig om vanaf een meter of 11 de bal bij de eerste paal tegen de touwen te schuiven: 0 – 1.

DSC01328 kleinDe niet zichtbare David Goguadze was doorgebroken over rechts en heeft de bal teruggelegd op de niet zichtbare Wouter Bloem die de bal net tegen de touwen heeft geschoten: 0 - 1. Rick Schaaphok stond ook vrij  (Foto: Albert Haaima)

In het vervolg van deze 1e helft kopte van de thuisploeg Bauke Prins de bal nog eens over de lat, maar waren de betere mogelijkheden voor ons. Eerst probeerde Rick Schaaphok de bal vanaf de middenlijn de bal over doelman van der Laan in het doel te schieten; het eerste lukte wel, maar het tweede niet, want de bal verdween net naast de goal. Vlak voor de pauze een man-meersituatie van onze voorwaartsen richting het doel, nadat Rick Schaaphok een diepe bal prima breed legde op David Goguadze. Met nog twee verdedigers voor zich en Rick en Wouter Bloem leek dit een kansrijke situatie te kunnen worden, maar de Winsum-assistent moest zijn eigen aanvallers afvlaggen wegens offside. Dat was dus niet echt handig uitgespeeld.
DSC01372 kleinDe man-meersituatie werd afgevlagd wegens buitenspel. Doelman van der Laan wist het schotje van Rick Schaaphok met kunst en vliegwerk nog wel te keren  (Foto: Albert Haaima)

DSC01347 kleinDrukte voor het doel van Hendrik van der Laan van BCV. Het zal niet tot een kans leiden  (Foto: Albert Haaima)

In de pauze werd er niet gewisseld. Direct na de pauze eindigde een prima vrije trap van Stan Buikema op het hoofd an David Goguadze. Diens kopbal ontbeerde kracht, waardoor deze simpel in de handen van de BCV-doelman eindigde.
DSC01380 kleinRick Schaaphok in duel met Joeke de Vries  (Foto: Albert Haaima)

Hierna werd BCV twee keer gevaarlijk over rechts. Beide keren kwam de snelle Fedde Durk Kingma goed door. De eerste keer kon zijn voorzet nog worden gepakt door Germen Bouwman, maar een minuut later was het wel raak voor de thuisploeg. Nu legde Kingma de bal vanaf de achterlijn wel goed terug en stond Joeke de Vries helemaal vrij en kon vrij simpel de 1:1 tegen de touwen schieten.
DSC01391 klein
Fedde Durk Kingma kwam goed over rechts door en legde de bal terug op Joeke de Vries (links). Die had weinig moeite om de bal in het lege doel te schuiven  (Foto: Albert Haaima)

Daar zag het linker verdedigingsblok er in deze beide situaties niet goed uit. Hierna ontstond een fase waarin BCV wel veelvuldig balbezit had, maar er eigenlijk geen kansen uit ontstonden. Winsum loerde op de counterkansen. Na een klein kwartier veroverde Roy Streppel de bal. Hij speelde Rick Schaaphok aan die op zijn beurt probeerde de diepgaande Wouter Bloem aan te spelen. De pass had net te weinig snelheid, waardoor de bal kon worden onderschept en deze mogelijkheid verloren ging.

DSC01401 kleinDe voorzet op Rick Schaaphok is te scherp, waardoor doelman van der Laan kan ingrijpen  (Foto: Albert Haaima)

DSC01404 kleinNa een goeie actie gaat Rick Schaaphok, met Roeland Rusticus in zijn rug te hijgen, alleen op doelman Hendrik van der Laan af. Rick komt in een lastige hoek, waardoor zijn schot net voorlangs de goal gaat  (Foto: Albert Haaima)

DSC01409 kleinRoy Streppel speelde een vanmiddag puike partij; hier duelleert hij met Bauke Prins  (Foto: Albert Haaima)

DSC01414 kleinWouter Bloem heeft zich op rechts prima vrijgespeeld, en kijkt eens rustig naar vrijstaande mensen voor het doel  (Foto: Albert Haaima)


Wat later veroverde Roy Streppel opnieuw de bal. Hij passte nu op de diepgaande Wouter Bloem. Die haalde direct vol uit: via de vingertoppen van doelman van der Laan caramboleerde de bal tegen de paal en kon daarna worden weggewerkt. Hierna kwam Stan Buikema goed over links door en gaf voor op Wouter Bloem. Nu ging de kopbal van Wouter net over de lat. Na ruim een half uur in de 2e helft een diep bal van Niels van Dalen op de diepgaande Wouter Bloem. Doelman van der Laan zag het gevaar en kwam snel uit. Hij kon de bal net binnen het zestienmetergebied nog net met de hand voor Wouter wegtikken, waardoor ook deze mogelijkheid verloren ging.

DSC01424 kleinDoelman van der Laan kan de bal net voor Wouter Bloem wegtikken, voordat deze gevaarlijk kan worden  (Foto: Albert Haaima)

Direct hierna leek Wouter nog eens gevaarlijk te kunnen worden na een prima pass van Roy Streppel. Met nog één verdediger voor zich leek hij deze te kunnen uitspelen, maar de verdediger kon de bal nog net blokkeren, waardoor ook hier geen echte kans ontstond. De thuisploeg werd in deze fase eigenlijk niet echt gevaarlijk, al moest Hans Zwakenberg nog een keer attent zijn, nadat opnieuw Fedde Durk Kingma over rechts doorkwam en een strakke voorzet gaf op Bauke Prins.

DSC01435 kleinDoelman Germen Bouwman heerst in de lucht. Voor Roeland Rusticus is er niets te halen  (Foto: Albert Haaima)

Vlak voor het einde van de wedstrijd kwam David Goguadze, na goed doorzetten, over links door. Zijn voorzet kon door doelman van der Laan met een handje worden geroerd, maar de bal viel voor de voeten van Rick Schaaphok. Die leek te kunnen scoren, maar de bal kon toch nog weer worden geblokkeerd door doelman van der Laan.

DSC01441 kleinDavid Goguadze zet de bal voor vanaf de linkerachterlijn. Doelman Hendrik van der Laan kan de bal nog net met een handje beroeren, en daarna weet Rick Schaaphok de bal niet in de doel te krijgen. (Foto: Albert Haaima)


Vlak voor het einde van de wedstrijd nog een afstandsschot van verdediger Jurjen Post (over) van de thuisploeg en een kopbal van Heinze Andringa uit een corner van Niels van Dalen, maar ook deze ging over het doel.

Zo eindigde de wedstrijd in een 1-1 uitslag. Een uitslag waarbij beide ploegen redelijk tevreden van het veld al stapten, al had er voor onze hoofdmacht toch wel wat meer ingezeten. Er zijn echt een paar mogelijkheden geweest voor de winnende treffer en dan is het zonde dat die niet valt. Het veldspel zien we graag nog wat beter; het was te vaak onrustig, waardoor de passing onnauwkeurig was.

Komende zaterdag spelen we thuis tegen PKC ’83. De aanvang van deze wedstrijd is verschoven naar 15:00 uur in verband met het overvolle wedstrijdprogramma deze dag op de velden aan de Schouwerzijlsterweg.

Tijdens deze eerste thuiswedstrijd van onze zaterdaghoofdmacht, vieren we ook het Openingsfeestje van dit nieuwe seizoen met o.a. kinderactiviteiten en muziek. Laten we er samen een mooi feestje van maken!!


BCV 1   -   Winsum Za-1     1 – 1 (0 – 1)

25.

0  –  1

Wouter Bloem

51.

1  –  1

Joeke de Vries

     
Scheidsrechter: Dhr  Johan Schuring uit Meppel

Geel:  Niels van Dalen (Winsum)


Opstelling : BCV

Doel:  Hendrik van der Laan

Achter: Jacob Frimpong, Cor de Jong (68. Ronald van der Heijden), Roeland Rusticus, Jurjen Post

Midden:  Fedde Durk Kingma, Roel van der Meulen, Erwin van der Meulen (60. Marciano Slager)

Voor: Romke Bos, Bauke Prins, Joeke de Vries


Opstelling : vv Winsum

Doel: Germen Bouwman

Achter: Thomas Kauw, Steffen Vader, Hans Zwakenberg, Heinze Andringa

Midden:  Roy Streppel, Niels van Dalen, Stan Buikema

Voor: Wouter Bloem, Rick Schaaphok, David Goguadze


HS