3 september, 14.30 uur, de eerste competitiewedstrijd van onze vrouwen van VR1. Dat stond al een tijdje in de agenda van de razende reporter. Sinds 30 juli is het team al weer in training onder leiding van Alfred Sterrenberg, de trainer/coach die voor het derde seizoen al weer de scepter zwaait. Maar de razende reporter komt pas in actie als het er echt toe doet. De drie bekerwedstrijden in augustus waren eenvoudig in winst omgezet en daar heeft de razende reporter zijn inkt niet aan verspild. De competitie in de 2de klasse D, dat is waar het dit seizoen om draait. Meedoen om de ereplaatsen is wat de vrouwen voor ogen hebben en daar wil de razende reporter wel zijn veer voor in de inkt dopen.

Een nieuw seizoen en een team met veel nieuwe gezichten. Vertrokken zijn Marrit Porte (naar The Knickerbockers), keeper Fanny Chen (naar SIOS)  en José de Jonge (terug naar Oranje Nassau). De nieuwe gezichten zijn keeper Willisa Scholtens (17 jaar, overgekomen van de jongens B van Bedum), Alieke Tuin (15 jaar, eigen jeugd jongens C), Minke Lalkens (16 jaar, Middelstum jongens B), Anouk Uil (22 jaar, Siddeburen VR1) en Jolien Dijk (24 jaar, Loppersum VR1). Alfred kan op dit moment beschikken over 17 spelers die niet heel veel voor elkaar onder doen en dus wekelijks zullen moeten vechten om een plaats te bemachtigen in de “basiself”. Voor de coach een luxe probleem, maar dat maakt de keuzes die hij moet maken er niet gemakkelijker op. Maar ook hier geldt, de sterkte van de “bank” kan doorslaggevend zijn welk team uiteindelijk aan het einde van het seizoen de kampioensvlag mag hijsen.

Zaterdagmiddag tussen 13.00 uur en 13.30 uur druppelden onze vrouwen sportpark Schilligeham binnen. Hier en daar gespannen koppies. Na 5 weken voorbereiding was naar deze wedstrijd toegewerkt. Trainingsdag, reguliere trainingen, trainingskamp, oefenwedstrijd en bekerwedstrijden. Spierpijn, andere pijntjes (fysiotherapeut en tevens speler van het team Marlies had het druk),wennen aan andere medespelers. De trainer/coach die met een deels nieuwe groep een spelstijl moet boetseren en verfijnen, terwijl hij weet dat 5 weken dan echt te kort is. En dan meteen de competitie beginnen met een derby, het beladen duel tegen de buren van EKC VR1. Ook EKC had zich afgelopen zomer niet onberoerd gelaten op de transfermarkt en had zich goed versterkt met ervaring en jeugdig talent. In de beker hadden ze indruk gemaakt met zeer goede uitslagen en veel scorend vermogen. De verwachting was dan ook dat het een spannende strijd zou worden om de punten. Door blessures waren Berber Hokwerda en Jolien Dijk niet inzetbaar, bij EKC was Sarah Rijzinga niet beschikbaar ivm vakantie.

Het begin van de wedstrijd was voor EKC. Met meer initiatief en meer balbezit drukten ze onze vrouwen terug op eigen helft. Echter al na 10 minuten kwam de 1-0 op het bord, toen Chantal Minke aanspeelde. Zij stond aan de rechterkant op de EKC helft op zo’n 30 meter van het doel. Waar iedereen inclusief keeper Nicky Bos van EKC een voorzet had verwacht, prikte Minke bewust de bal over de keeper in de verre linkerbovenhoek van een doel. Een mooi debuut voor Minke, die tijdens de voorbereiding in de bekerwedstrijden al had laten zien dat ze, ondanks haar jonge leeftijd, een aanwinst is voor het team. Slechts enkele minuten later zette Evelien Chantal alleen voor de EKC keeper, echter deze redde fraai. EKC bleef een optisch overwicht houden, maar verdedigend bleven onze dames redelijk eenvoudig overeind onder leiding van de sterk spelende Yvonne, in haar rug gedekt door Willisa. Los van dat Willisa een meevoetballende keeper is liet ze, bij die paar schaarse momenten dat ze moest ingrijpen, zien te beschikken over bovengemiddeld keeperstalent. Onze vrouwen kregen nog de beste mogelijkheden, maar schoten van benjamin Alieke (net naast) en aanvoerder Linda (recht op de keeper) leverden geen doelpunten op. Op het einde van de 1e helft kregen onze vrouwen meer grip op EKC en namen het initiatief over. Dit leidde in de 44e minuut tot een mooie aanval over rechts, waarbij de bal via Anouk en Minke bij Chantal terecht kwam. Zij passeerde op haar kenmerkende manier vlakbij de achterlijn 2 verdedigers en legde de bal panklaar terug voor de inlopende Melinda. Zij schoot vanaf 16 meter de bal met een strakke wreeftrap in de verre linker benedenhoek en daarmee keeper Nicky Bos kansloos latend (2-0). Beide teams waren blij dat de rust daarna snel volgde, want de 1e helft had beide partijen veel kracht gekost.

Na rust bleek EKC niet meer over het vermogen te beschikken om aan te pikken bij het hoge tempo van de 1e helft. Onze vrouwen namen het heft volledig in handen en de 2de helft speelde zich dan ook voornamelijk af op de helft van EKC. De kansen stapelden zich op voor onze vrouwen. In de 55e minuut kwam Minke, na een slim steekballetje van Chantal, alleen voor de keeper. Wederom redde Nicky Bos, die zich later ook nog kon onderscheiden met goede reddingen op een kopbal van Chantal en een schot van Melinda. Ondertussen werd Saskia gewisseld voor Sabine en werd Minke vervangen door Annick, waardoor Anouk de positie van Minke overnam en Annick op haar vertrouwde rechtsback positie kwam te spelen. Aan het spelbeeld veranderde echter niets. Onze vrouwen waren heer en meester en verzuimden de 3-0 te maken. EKC kwam er zeer sporadisch uit, Willisa moest slechts één keer handelend optreden en dat deed ze uitstekend. Goede acties met dito voorzetten van Alieke werden niet verzilverd en ook schoten van de in de 2de helft steeds beter voetballende Alieke  troffen geen doel. Een onderschepte terugspeelbal door Chantal en een daaropvolgend boogballetje over de keeper was net te kort en Evelien had pech dat haar afstandsschot op de lat eindigde. Cherry verving Melinda maar aan de stand veranderde niets meer. Op basis van de 2de helft een verdiende overwinning voor onze vrouwen en een goed begin van de competitie. Bij de nabeschouwing van de wedstrijd tussen de coaches van beide teams waren ze het er over eens dat voor beide teams er genoeg positieve aanknopingspunten zijn om verder met een goed gevoel de komende wedstrijden tegemoet te zien. Voor EKC betekent dat een thuiswedstrijd tegen de nummer 2 van de ranglijst van vorig seizoen, ACV VR1 uit Assen. Onze vrouwen gaan op bezoek bij promovendus Asser Boys VR1 (ook uit Assen dus), die na 1 seizoen in de 3de klasse direct weer wisten te promoveren. Ook zij wisten hun 1e competitiewedstrijd te winnen (1-2 in en tegen Bergum VR1), dus volgt er een strijd om de koppositie in deze nog jonge competitie. Pikant is ook dat bij Asser Boys VR1 een oude bekende voetbalt. Nadat aan het begin van vorig seizoen Marjolin Pol stopte met voetballen omdat ze ging verhuizen naar Assen, heeft ze zich dit seizoen aangesloten bij de Assense vrouwen. Een weerzien die het duel dus net dat extra tintje geeft, waar de razende reporter volgende week graag weer over schrijft. Tot dan.  
 
De razende reporter.


Opstelling Winsum VR1:

Keeper: Willisa Scholtens
Achter: Anouk Uil, Saskia Bakker (55e min. Sabine Jansen), Yvonne Visser, Marlies Bijman
Midden: Evelien Walker, Linda Bakker (aanvoerder), Melinda Hilbelink (75e min. Cherry Chen)
Voor: Minke Lalkens (60e min. Annick de Vries), Chantal Streppel, Alieke Tuin

Scheidsrechter: Derk de Vries

Einduitslag: 2-0 (ruststand 2-0)
Scoreverloop:
10e minuut: 1-0 Minke Lalkens
44e minuut: 2-0 Melinda Hilbelink 

{flickr set=72157673365536585}