Het was zo’n dag op het voetbalveld, waarvan je hoopt dat je die nooit meemaakt. Helaas was het zo’n dag afgelopen zaterdag, 17 september 2016. Tijdens de warming up van beide teams had het weer iets onheilspellends, dan weer warm en klef, dan weer een frisse wind die je de rillingen over je rug liet lopen. Achteraf gezien een gevoel van onheil misschien, dat naar later bleek niet zou komen van een zware onweersbui met veel water uit de lucht. Het onheil voltrok zich na 35 minuten spelen in de vorm van zwaar knieletsel voor Drenthina speler Hilde Winters. De rillingen over de rug bij spelers en toeschouwers volgden na haar kreet van hevige pijn en het water kwam in de vorm van tranen van verdriet bij haar medespelers. Ook onze vrouwen waren onder de indruk van het gebeuren. Bij de razende reporter, die net als zovelen iets hoorde knappen in Hilde’s knie, kwam het moment later op de dag nog een paar keer voorbij. De begeleiding van Drenthina koos ervoor om Hilde op het veld te laten liggen om zo verdere schade te voorkomen, niet wetende wat er precies aan de hand was. Op de toegesnelde fysiotherapeut en tevens speler van VR1 Marlies Bijman en de aanwezige sportfysiotherapeut Neil Judkins (beide ook lid van het sportmedische team van vv Winsum) werd geen beroep gedaan en zo was het wachten op een ambulance, die pas na 45 minuten ter plekke kon zijn. Ondertussen had Drenthina aan scheidsrechter John Kamstra aangegeven dat ze niet verder wilden spelen. Daarop besloot de scheidsrechter de wedstrijd te staken. De eerste berichten over de knie van Hilde zijn dat er niets gebroken is, maar dat een MRI scan uitsluitsel moet geven over hoe groot de schade is aan kraakbeen, knie- en kruisbanden.

Wat er aan vooraf ging:
Om precies 14.30 werd er afgetrapt voor, naar later bleek, slechts 35 minuten voetbal. Beide ploegen hadden haar eerste 2 competitiewedstrijden gewonnen, dus was er sprake van een heuse topper en al zo vroeg in het seizoen een gevecht om de koppositie op de ranglijst. Net zoals in de vorige week gewonnen wedstrijd in Assen tegen Asser Boys, kwamen onze vrouwen al na 1 minuut op voorsprong.
Een hoekschop van Minke werd door Sabine richting doel gekopt, maar de onfortuinlijke Isa van Drenthina kreeg de bal tegen haar onderarm. De scheidsrechter stond slechts enkele meters van het voorval en kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Chantal prikte de bal keurig in de linkerhoek langs de kansloze keeper Arina van Drenthina (1-0).
Onze vrouwen bleven druk houden op het doel van Drenthina en er ontstonden enkele mogelijkheden. De grootste kans was echter in de 18e minuut voor Drenthina, toen de later zo ongelukkige Hilde 12 meter van het doel van Willisa een open schietkans kreeg. Normaal gesproken had dit een doelpunt moeten zijn en de meeste toeschouwers telden hem waarschijnlijk al, maar Willisa toonde met een machtige reflex haar grote keeperstalent. In plaats van de 1-1 viel 3 minuten later de 2-0, tenminste ….. Een voorzet van de rechterkant van Anouk slechts enkele meters van de achterlijn werd bij de 2de paal door Alieke binnengelopen. De grensrechter echter vlagde voor buitenspel en de scheidsrechter volgde het advies van zijn assistent en keurde het doelpunt af. Volgens Alieke zelf onterecht en misschien waar, maar aan het scorebord bleef het bord met de 1 voor onze vrouwen hangen. In de 30e minuut ging Anouk na een pass flink door haar enkel, terwijl er geen speler in de buurt was.
Maar het kon nog veel erger. Net nadat Anouk na de blessurebehandeling weer enigszins haar weg kon vervolgen, kreeg Yvonne vlak voor haar eigen strafschopgebied de bal in bezit. Hilde, die in de buurt van Yvonne liep, besloot druk op de bal te zetten en ze veranderde van looprichting. Die draai werd haar knie fataal. En zo eindigde deze boeiende wedstrijd na 35 minuten in een deceptie voor iedereen.
Hoe het met deze wedstrijd verder gaat? Op zaterdag 22 oktober worden de resterende 55 minuten uitgespeeld. Wat we ook weten is dat onze vrouwen komende zaterdag op bezoek gaan bij het vorig jaar nog in de 1e klasse spelende Lycurgus uit Groningen (sportpark West End Vinkhuizen). Rest mij nog om Hilde heel veel sterkte te wensen bij haar herstel en we hopen haar in de toekomst weer als speler van Drenthina op het voetbalveld te treffen.

De razende reporter.

Opstelling Winsum VR1:

Keeper: Willisa Scholtens
Achter: Annick de Vries, Sabine Jansen, Yvonne Visser, Marlies Bijman
Midden: Anouk Uil, Linda Bakker (aanvoerder), Melinda Hilbelink
Voor: Alieke Tuin, Minke Lalkens, Chantal Streppel
Wisselspelers: Saskia Bakker, Indy Balk en Berber Hokwerda

Scheidsrechter: John Kamstra
Einduitslag: gestaakt na 35 minuten bij de stand 1-0
Scoreverloop: 1e minuut: 1-0 Chantal Streppel (strafschop)