Vanmiddag moest onze hoofdmacht naar Steenwijk, naar de plaatselijk d’Olde Veste ’54. De club die in het seizoen 2006/2007 de Rinus Michels-award won (de prijs voor de beste amateur-jeugdopleiding van Nederland) zou als voorbeeld kunnen dienen voor ons. In het jaar 2016 heeft de KNVB deze vereniging de status van Regionale Jeugdopleiding toegekend. Dit betekent dat d’Olde Veste, volgens de KNVB, voldoet aan alle criteria om jeugdspelers op te leiden voor de top van het amateurvoetbal.

Vanmiddag moesten echter de heren-1 tegen elkaar. Beide trainers hadden, wegens blessures, wat absenten. Bij Winsum ontbraken Marcel Pannekoek, Rick Schaaphok en Niels van Dalen. Steffen Vader is de rest van het seizoen nog uitgeschakeld wegens een kruisbandblessure.

In de beginfase van de wedstrijd was het wat aftasten van beide ploegen. In de eerste minuut gaf Tim Hoff een passje ineens op de rand van het zestienmetergebied op de sprintende Wouter Bloem. De Winsumers zagen een handsbal bij het blokkeren van de bal, maar er klonk geen fluitsignaal, maar daarmee was de kans wel verkeken. Het eerste speldenprikje van de thuisploeg was na ± 7 minuten. Na een afgeslagen corner werd de bal opnieuw voorgezet door Patrick de Vente, maar de kopbal van Kevin de Vries ging ver naast. Twee minuten later leek het wel gevaarlijk te worden na een communicatiefoutje in onze defensie. Nick Kuiper kwam er prima tussen en schoot ineens op de goal: recht in de handen van doelman Germen Bouwman. Na een klein kwartier spelen pikte Thomas Kauw een voorzet vanaf links goed op. Thomas schoof de bal goed terug op Kay Bootsma die wel met de rug naar het doel stond. Kay draaide snel bij zijn man weg en schoot op doel: net naast. Een minuut later kopte de lange Julian Zwoferink een vrije trap van Mark Homme van der Veen op de lat. De attente Davy Kuurman was als eerste bij de terug in het veld springende bal, maar kopte van dichtbij over het doel.

dOldeveste Winsum 0 2 21

 De kopbal van Julian Zwoferink (nr 3) eindigt op de lat. Links komt Davy Kuurman (9) al attent aangelopen, maar hij zal de bal over het doel koppen  (Foto: Albert Haaima)

Hierna had Tim Hoff nog een keer pech toen een ferme doelpoging van hem onderweg werd geraakt door de juist diep sprintende Wouter Bloem: buitenspel. Na een half uur spelen gaf Tim Hoff een voorzet vanaf rechts achter de 2e paal naar Rogier Krohne. Die kopte de bal voor het doel langs naar de verre paal waar Kay Bootsma opdook. Kay kwam alleen voor de keeper, maar wel in een moeilijke hoek, waardoor de Steenwijker doelman Luuk Dorland de doelpoging kon blokkeren.

dOldeveste Winsum 0 2 36

 Rogier Krohne houdt het overzicht en kopt de bal richting de 2e paal waar Kay Bootsma opduikt...... (Foto: Albert Haaima)

dOldeveste Winsum 0 2 43

 Kay Bootsma kwam wel alleen voor doelman Dorland, maar wist de doelman van dichtbij niet te passeren  (Foto: Albert Haaima)

De rebound viel in de voeten van Tim Hoff die vanaf de zestienmetergebiedlijn een strak/laag schot loste, maar die wist doelman Luuk Dorland nu wel prima te pakken. Na zo’n 35 minuten een prima aanvalsopzet over rechts. Thomas Kauw stoomde op en speelde de naar buiten sprintende Wouter Bloem aan. Ondertussen liep Thomas goed door en werd uitstekend aangespeeld door Wouter. Thomas kwam alleen voor doelman Dorland, maar die wist het schot te blokkeren. De rebound was opnieuw voor Thomas, maar die kwam nu tot een slap schotje dat geen problemen opleverde voor de lange Olde Veste-doelman. In de 40e minuut ontstond een gevaarlijke situatie voor ons doel nadat een lage voorzet vanaf rechts van Nick Kuiper door Davy Kuurman bij de 1e paal met een hakje werd verlengd. De bal viel precies voor de voeten van Daan Postma die de bal van een meter afstand zo in het doel leek te kunnen schieten, maar Thomas Kauw wist de doelpoging met een sliding nog net te blokkeren.

dOldeveste Winsum 0 2 65

 Thomas Kauw (liggend) weet de doelpoging van Daan Postma (11) bijna op de doellijn nog te blokkeren  (Foto: Albert Haaima)

Daar kwamen we goed weg. Een minuut later wist Daan Postma bij de linkerzijlijn behendig tussen 2 man weg te draaien en leek alleen op doelman Germen Bouwman te kunnen aflopen, maar de goed spelende Roy Streppel zag het gevaar tijdig in en dwong de linkerspits prima naar buiten waar deze de bal zelf over de achterlijn trapte. Zuur was wel dat de wat pietluttig fluitende referee Meine de Boer uit Harderwijk de eerste helft af floot op een moment dat er in de omschakeling heel veel ruimte was voor een tegenaanval van ons. Zo brak de rust aan met een 0-0 stand, waar de thuisploeg wel wat meer balbezit had, maar waarin wij bij vlagen zeker goed voetbal lieten zien. Voor beide doelen waren er kansen geweest en daarom kon ook iedereen leven met deze brilstand.

Na de pauze begonnen we met twee ongewijzigde ploegen. In de eerste minuut leek het direct al mis te gaan. Heinze Andringa leed op rechts balverlies tegen Davy Kuurman. Kuurman ging, met naast zich Heinze, het zestienmetergebied in. Kuurman wilde, door de bal naar binnen te kappen, ruimte  maken voor een schot maar beide spelers botsten tegen elkaar en gingen beide naar het gras. Scheidsrechter de Boer zag dit als een overtreding en dus een penalty, waar het in mijn ogen slechts een botsing was zonder echte overtreding. De penalty werd genomen door de ervaren Mark Homme van der Veen die de bal hard en laag door het midden tot doelpunt wilde promoveren, maar Germen Bouwman wist de bal met de voet nog net te raken: corner. Dat was een erg belangrijke redding.

dOldeveste Winsum 0 2 82

 Germen Bouwman weet de penalty van Mark Homme van der Veen (6) met de voet corner te tikken  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten later stuurde Flaviou Fatima Wouter Bloem goed over links weg. Wouter ging goed naar binnen en vanaf rechts op doel af waar hij alleen voor doelman Dorland kwam en hem in de lange hoek wilde passeren, maar de lange doelman had een prima redding in huis en pakte de bal.

dOldeveste Winsum 0 2 119

 Wouter Bloem kwam alleen voor doelman Dorland en wilde hem in de lange hoek passeren  (Foto: Albert Haaima)

Hierna kwam Wouter Bloem opnieuw goed door over links. Zijn voorzet bereikte Kay Bootsma achter de 2e paal die de bal wilde terug leggen op de meegelopen Rogier Krohne, maar een verdediger wist de bal nog net te raken, waardoor deze mogelijkheid in rook op ging. Uit een vrije trap van Tim Hoff kreeg de meegekomen Heinze Andringa de bal precies voor de kruin, maar Heinze raakte de bal net niet optimaal: naast. In de 55e minuut speelde Nick Kuiper Daan Postma prima aan. Postma had veel ruime in het zestienmetergebied, maar wist maar een zwak schot te produceren, welke Germen Bouwman simpel bij de 1e paal kon pakken. Na een uur spelen wist Daan Postma binnen 2 minuten ook 2 kaarten te scoren (bal wegtrappen en een onhandige aanvallersovertreding). Vier minuten later was het voor ons al raak. Rogier Krohne veroverde op links de bal prima op een verdediger en passte precies op maat op de meegelopen Wouter Bloem. Wouter passeerde doelman Dorland met een geplaatste bal in de verre hoek die via de binnenkant van de paal in het net plofte: 0 – 1.

dOldeveste Winsum 0 2 128

 De niet zichtbare Wouter Bloem heeft zojuist afgedrukt voor de 0 - 1. De attent meegelopen Roy Streppel (7) en Kay Bootsma (8) hoeven alleen maar te juichen  (Foto: Albert Haaima)

Dat waren binnen 5 minuten twee tikken op de neus van de thuisploeg. Trainer Willem Lanjouw (oud-spits van o.a. Be Quick 1887) greep direct in en begon te wisselen. Dat hierbij ook de prima spelende Nick Kuiper werd gewisseld was verrassend. Achterin werd nu 1 op 1 gespeeld en dat gaf ons meer ruimte. In de 74e minuut gaf Rogier Krohne vanaf rechts een verre hoge trap naar links op Wouter Bloem. Die speelde zijn man op snelheid prima uit en ging alleen op doelman Dorland af. Die wist de doelpoging echter prima te pareren. Dit was een kans om de wedstrijd definitief te beslissen. In de 79e minuut werd Kay Bootsma, die zijn stempel niet zo op de wedstrijd kon drukken als de vorige week, gewisseld voor de 19-jarige debutant Gerbrand de Boer. Een minuut later werd het gevaarlijk voor het Winsumer doel, nadat een afgeslagen bal vanaf de rand van net buiten het zestienmetergebied ineens op de pantoffel werd genomen door Patrick de Vente, maar goalie Germen Bouwman wist de doelpoging prima corner te tikken.

dOldeveste Winsum 0 2 156

 Doelman Germen Bouwman weet het schot van Patrick de Vente corner te tikken  (Foto: Albert Haaima)

In de 83e minuut werd Wouter Bloem prima op links binnendoor weggestuurd met een passje buitenkant links van Flaviou Fatima. Wouter liep goed door richting de achterlijn, maar de voorzet viel net niet goed, waardoor dit geen kans opleverde.  Een minuut later was het wel raak. Wouter Bloem zag Gerbrand de Boer op rechts helemaal vrij staan. Gerbrand nam de bal goed aan en haalde laag en hard uit: via de binnenkant van de verre paal viel ook deze bal in het net achter de kansloze Luuk Dorland: 0 – 2 en daarmee ook de definitieve beslissing in de wedstrijd.

dOldeveste Winsum 0 2 167

 Debutant en invaller Gerbrand de Boer haalt alleen voor keeper Dorland vol uit voor de 0 - 2  (Foto: Albert Haaima)

De thuisploeg probeerde het hierna nog wel, maar veelal werden de ballen fantasieloos hoog het zestienmetergebied ingepompt waar het niet echt tot problemen voor ons leidde. Vlak voor het einde van de wedstrijd trok scheidsrechter de Boer weer eens nadrukkelijk de aandacht. Na een overtreding op Jordy Blijham en een toegekende vrije trap aan de thuisploeg mekkerde de Olde Veste-speler er bij de scheidsrechter over dat er geen geel werd gegeven. Daarop kreeg hij zelf geel en veranderde de ploeg die de vrije trap mocht nemen ineens in Winsum. Dat was de zoveelste misser van deze scheidsrechter die in een wedstrijd waar helemaal niets aan de hand was maar liefst 9 gele kaarten gaf. Ja, wat moet je daar verder van zeggen….. nou ja, in elk geval dat hij wel consequent was.

dOldeveste Winsum 0 2 183

d'Olde Veste probeerde het nog met hoge ballen, maar Germen Bouwman speelde een prima wedstrijd en kon ook deze bal pakken (al werd deze situatie afgefloten wegens een overtreding op de doelman) (Foto: Albert Haaima)

Zo eindigde de wedstrijd in een hele nette 0 – 2 overwinning. Als de strafschop was benut was het een andere wedstrijd geweest. Dat klopt, maar wij hadden ook al eerder kunnen (en moeten) scoren. De thuisploeg schoot zichzelf in de voet met de gemiste strafschop en de domme rode kaart voor Daan Postma (2x geel). Ik vond dat de overwinning daarom ook terecht kwam bij de ploeg die daarop het meeste recht had.

Komende zaterdag krijgen we HZVV op bezoek. De ploeg uit Hoogeveen heeft, net als wij, 6 punten behaald uit 2 wedstrijden met bovendien een erg positief doelsaldo. Het duel zou daarom het stempel van “topper” kunnen krijgen. Dat gaat mij, met nog maar 2 gespeelde wedstrijden, echter te ver. Ons spel is bij vlagen prima, maar er zijn ook fases in de wedstrijden dat het onrustig is, dat het slordig is en dat het dus minder soepel loopt. Dat is allemaal niet erg, maar tegen HZVV is dat al snel fataal. De degradant uit de Hoofdklasse heeft een goede selectie en wil zo snel mogelijk terug naar deze Hoofdklasse. Het zal daarom een erg lastige wedstrijd worden, maar we hebben al vaker gestunt tegen deze ploeg. Ik zie wel mogelijkheden…..

vv d’Olde Veste ’54 1   -   Winsum 1                       0 – 2 (0 – 0)

64.

0 – 1

Wouter Bloem

84.

0 – 2

Gerbrand de Boer

     

 

Scheidsrechter: De heer Meine de Boer uit Harderwijk

Geel: Nick Spijker, Daan Postma (2x), Jordy Blijham en Julian Zwoferink (Olde Veste ‘54) en Heinze Andringa, Hans Zwakenberg, Wouter Bloem en Rogier Krohne (Winsum)

Rood: -

 

Opstelling: d’Olde Veste ‘54

Doel:  Luuk Dorland

Achter: Erwin van Luik, Julian Zwoferink, Kevin de Vries, Martijn Strijker (71. Hussein Igiraneza)

Midden: Mark Homme van der Veen, Nick Kuiper (71. Gerald Kloeten), Nick Spijker (65. Jordy Blijham)

Voor: Patrick de Vente, Davy Kuurman, Daan Postma

 

Opstelling Winsum

Doel:  Germen Bouwman

Achter: Thomas Kauw,  Hans Zwakenberg, Heinze Andringa, Flaviou Fatima

Midden:  Kay Bootsma (79. Gerbrand de Boer) , Roy Streppel, Tim Hoff

Voor:  Wouter Bloem, Rogier Krohne, Reinder Haaksema (56. Maikel Hoormann)

 

HS