Vanmiddag speelde onze hoofdmacht tegen HZVV uit Hoogeveen. Deze ploeg onder leiding van trainer Gert van Duinen heeft de grootste spelersbegroting van deze 1e klasse en zou alleen daarom al kampioenskandidaat nr 1 moeten zijn. Ja, het is in deze 1e klasse al bijna net zo als in de Eredivisie: de ploegen met de hoogste spelersbegrotingen draaien bovenaan mee en andersom. Als we de prestaties daaraan relateren, dan staan we behoorlijk hoger dan op grond van die meetlat verwacht mag worden. Dat soort praatjes passen bij een beperkt aantal teams/verenigingen in deze klasse. Wij gaan ons daar maar niet druk over maken.

Onze trainer/coach Bert Vos had, ten opzichte van de afgelopen wedstrijd, één wijziging in de basiself doorgevoerd: Maikel Hoormann speelde vanaf de start en Reinder Haaksema nam plaats op de bank.

Onder fantastische weersomstandigheden begonnen onze jongens prima aan de wedstrijd. Onze gasten werden volle bak afgejaagd en kwamen in de beginfase totaal niet aan voetballen toe.

winsum HZVV 02 2 kopie

 Hier pakt doelman Hidde Streutker van HZVV een bal in duel met Maikel Hoormann (Foto: Albert Haaima)

Al in de eerste minuut stuurde Heinze Andringa Thomas Kauw over rechts weg. Thomas ging door naar de achterlijn en gaf een strakke voorzet, welke doelman Hidde Streutker bij de eerste paal attent kon onderscheppen. Een minuut later stuurde Thomas Kauw Wouter Bloem over links weg. Wouter ging er op snelheid langs en liep parallel aan de achterlijn richting het doel. Daar loste hij uit een niet makkelijke hoek een hard schot dat door goalie Streutker in 2 instanties kon worden gepakt. Na een minuut of 6 kwamen onze gasten er voor het eerst uit via Yoran Popovic over links. De halfhoge voorzet kon echter door Flaviou Fatima, met een halve omhaal, worden weggewerkt. Twee minuten later ging dezelfde Popovic er opnieuw over links van door. Zijn voorzet bereikte het hoofd van Romano Djababoe, maar zijn kopbal kon door Winsum doelman Germen Bouwman vrij simpel bij de 1e paal worden gepakt.

winsum HZVV 02 12 kopie

 Romano Djababoe (nr 11) heeft zojuist gekopt en Germen Bouwman pakt de bal bij de 1e paal  (Foto: Albert Haaima)

Na een kleine 20 minuten spelen verlengde Rogier Krohne een ingooi van Heinze Andringa met het hoofd naar Maikel Hoormann. Maikel draaide handig weg bij zijn bewaker en probeerde, uit een niet gemakkelijke hoek, met een volley doelman Streutker te passeren in de verre hoek. De Hoogevener doelman kreeg er echter nog net een handje tegen aan en tikte de bal corner.

winsum HZVV 02 13 kopie

 De volley van Maikel Hoormann kan door doelman Streutker nog net over de lat worden getikt  (Foto: Albert Haaima)

De corner van Thomas Kauw werd door Kay Bootsma op doel gekopt: naast. HZVV werd na zo’n 20 minuten gevaarlijk nadat een voorzet vanaf rechts door Luke Millar door Yoran Popovic ineens werd teruggelegd op de inkomende Arjan Akkerman. Die haalde ineens vol uit, maar Germen Bouwman had er goed het zicht op en tikte de bal corner. Een paar minuten later was er sprake van een klein communicatiefoutje in ons linker verdedigingsblok. Luke Millar ging er snel vandoor en gaf een prima voorzet op Romano Djababoe bij de 2e paal. Die had een vrijwel leeg doel voor zich, maar raakte de bal niet goed, waardoor Germen Bouwman de bal alsnog over de lat tot corner kon tikken.

winsum HZVV 02 26

 Doelman Germen Bouwman tikt het mislukte schot van de onzichtbare Romano Djababoe over de lat  (Foto: Albert Haaima)

Daar kwamen we goed weg. Na een klein half uur spelen stoomde Thomas Kauw vanaf eigen helft op tot aan de achterlijn. De scherpe voorzet kon door verdediger Paul Bangura net tot corner worden verwerkt. Deze leverde niets op. Een minuut later ging Yoran Popovic over links handig tussen twee man door naar binnen. Hij loste een hard/laag schot dat door Germen Bouwman met de voet kon worden gekeerd. De hieruit volgende corner werd gevaarlijk op doel gekopt door Romano Djababoe richting de 2e paal, maar Tim Hoff stond goed opgesteld en kon de kopbal vanaf de doellijn wegwerken.

winsum HZVV 02 46

 Tim Hoff kopt de doelpoging van Ramona Djababoe uit het doel. Achter hem gokt Alex Zomer (nr 3) er op dat Tim de bal niet kan raken  (Foto: Albert Haaima)

In het laatste kwartier voor de pauze gebeurde er voetballend niet zoveel meer. Wat doelpogingen gingen ver over of naast, maar echte kansen ontstonden er niet meer. Voetballend was het aan beide zijden allemaal rommelig. Vlak voor de pauze legde Rogier Krohne nog een balletje mooi achter de HZVV-defensie richting Maikel Hoormann, maar doelman Hidde Streutker was attent en was net eerder bij de bal dan Maikel. Zo brak de rust aan met een 0 – 0 stand. HZVV probeerde wel te voetballen, maar Winsum zat er kort op en gaf ook weinig weg.

Na de pauze zagen we twee ongewijzigde ploegen. Na ruim een minuut spelen gaf Yoran Popovic een passje op de diepgaande Fabian Stevens door het centrum van onze verdediging. Heinze Andringa blokkeerde met zijn lichaam de diep sprintende Stevens. Scheidsrechter Groenewegen beoordeelde dit als het voorkomen van een doorgebroken speler (en dus doelrijpe kans) en gaf direct rood.  

winsum HZVV 02 57

 De Winsumers in gesprek met arbiter Groenewegen na het geven van de rode kaart aan Heinze Andringa (geheel links)  (Foto: Albert Haaima)

 Het was een relatief lichte overtreding, maar het gevolg was wel dat de kans weg was. Ik denk dat veel scheidsrechters deze situatie hadden afgedaan met geel, maar rood was wel mogelijk. Het vreemde was wel dat scheidsrechter Groenewegen verder in deze wedstrijd veel minder consequent was; zelfs erg warrig in zijn beslissingen. Deze beslissing was ook eigenlijk het keerpunt in de wedstrijd. De vrije trap die volgde werd genomen door Arjan Akkerman en door Germen Bouwman tot corner verwerkt.

winsum HZVV 02 59

 De gegeven vrije trap werd door Arjan Akkerman (niet zichtbaar) laag genomen. Germen Bouwman tikt de bal corner  (Foto: Albert Haaima)

Winsum moest met 10 man verder en kon voorin steeds minder een vuist maken. Het werd daarom steeds verder terug gedrongen. Na een kleine 10 minuten in de 2e helft kwam Luke Millar vanaf links naar binnen en probeerde het met een schot in de verre hoek. Rogier Krohne had het gezien en kon de bal nog met zijn borst opvangen en daarna wegwerken. Twee minuten later kwam Rogier Krohne in duel met Alex Zomer in het hart van de HZVV-defensie. Zomer reageerde daarna heftig op de boven op Zomer vallende Krohne. Dat leek een kaart op te moeten leveren voor de HZVV-verdediger, maar de referee besloot slechts voor een vrije trap voor de gasten.

winsum HZVV 02 69

 Rogier Krohne schermt de bal goed af  (Foto: Albert Haaima)

Een minuut later had Rogier een prima actie op het middenveld. Hij speelde Wouter Bloem prima diep die slechts door het vasthouden aan de schouder richting doelman Streutker kon worden gestopt. Waar iedereen in elk geval een kaart voor de verdediger en een vrije trap voor ons had verwacht, besloot referee Groenwegen tot verrassing van alles en iedereen tot een vrije trap voor HZVV. Zo werden de beslissingen van de referee steeds warriger en vielen die ook bijna steeds nadelig uit voor de thuisploeg. Toen aanvoerder Thomas Kauw hier iets van zei kreeg hij wel geel. Ja, wat moet je er verder van zeggen…… Trainer Bert Vos probeerde door het inbrengen van Marcel Pannekoek voor Maikel Hoormann wat meer snelheid voorin te brengen, waardoor de gasten wat meer mensen achterin zouden moeten houden. Dat lukte niet echt.

winsum HZVV 02 84

 Kay Bootsma wordt achtervolgt door Noah ten Brinke  (Foto: Albert Haaima)

Onze ploeg werd steeds verder teruggedrongen en was het eigenlijk wachten op de eerste tegengoal. Het echte gevaar ontstond pas echt toen Kelly Joao bij de gasten in de ploeg werd gebracht. Deze supersnelle rechtsbuiten was voor de bepaald niet langzame Flaviou Fatima niet bij te benen. Dat werd al snel duidelijk, maar toen werd de van de achterlijn teruglegde bal door Joao nog gemist bij de eerste paal door Yoran Popovic. Een minuut later wat het wel raak. Opnieuw ging Kelly Joao op de brommer langs Flaviou richting de achterlijn. De teruggelegde bal richting de penaltystip was prima (al werd vlak voor dat moment Hans Zwakenberg wel gehaakt) op de toen vrijgekomen Noah ten Brinke die daarna weinig moeite had om de bal in de lange hoek te schuiven: 0 – 1.

winsum HZVV 02 91

 Doelman Germen Bouwman gaat er wel voor, maar kan het schot van Noah ten Brinke niet meer keren: 0 - 1  (Foto: Albert Haaima)

Geen van de 3 KNVB-officials had de overtreding op Hans waargenomen en natuurlijk kreeg Hans wel geel toen hij hier iets van zei. Bert Vos probeerde het tij te keren door het inbrengen van een dubbele wissel, maar echt invloed op het spelbeeld had dit niet. De scheidsrechter was het echter helemaal kwijt. Eerst werd Flaviou, nadat hij een speler had gepoort, vol op het scheenbeen geraakt, maar volgde er niet eens een fluitsignaal en even later wilde Winsum snel een vrije trap nemen, waarbij een speler van HZVV er vrolijk met de bal aan de voet van tussen ging. Hiertegen werd niets gedaan. Zo waren de beslissingen van de referee onnavolgbaar en werd het onbegrip daarover allengs maar groter.

winsum HZVV 02 134

 Thomas Kauw wordt achtervolgt door Lorenzo Valente  (Foto: Albert Haaima)

 Ondertussen was er maar één partij meer die voetbalde en dat waren onze gasten. Na ruim 80 minuten spelen kwam oud-Viboa-jeugdspeler Daan Wijma goed over rechts door naar de achterlijn, maar zijn voorzet kon attent door Germen Bouwman bij de eerste paal worden gepakt.

winsum HZVV 02 139

 Marcel Pannekoek kan de voorzet niet bereiken (we zien hoe dat komt)  (Foto: Albert Haaima)

Onze ploeg werd nog één keer gevaarlijk na een corner door Rogier Krohne. Die viel precies op het hoofd van Marcel Pannekoek bij de 1e paal, maar de kopbal ging net over het doel. In de 86e minuut speelde José Bello Marcel Pannekoek prima aan in het zestienmetergebied van HZVV, maar de fysiek sterke Arjan Akkerman won het duel van Marcel, zodat dit ook geen mogelijkheid opleverde. Ook nog een kopbal van Rogier uit een verre vrije trap van Tim Hoff ging naast.

winsum HZVV 02 143

 Marcel Pannekoek verliest het luchtduel van Alex Zomer  (Foto: Albert Haaima)

Nee, echte mogelijkheden konden we niet meer creëren. In de allerlaatste minuut viel een verre trap uit de HZVV-verdediging precies goed. Romano Djababoe kwam op links in balbezit, kapte een keer naar binnen en schoot daarna met rechts laag in bij de 1e paal: 0 – 2.

winsum HZVV 02 156

 Romano Djababoe beslist het duel in de allerlaatste minuut met de 0 - 2  (Foto: Albert Haaima)

Doelman Germen Bouwman was kansloos op het schot van binnen het zestienmetergebied. Zo eindigde de wedstrijd in een 0 – 2 nederlaag. Gezien het spelbeeld van met name de 2e helft een verdiende overwinning voor onze gasten. Zij waren de betere ploeg, maar zij wisten, tot het moment dat wij verder moesten met 10 man, maar weinig echte kansen te creëren. De scheidsrechter floot niet zijn meest gelukkige wedstrijd, denk ik, maar daardoor hebben we niet verloren. We hebben verloren van een goede ploeg met veel voetballend vermogen, routine en snelheid. Kortom, een ploeg die absoluut gaat meedoen om het kampioenschap. Die ambitie hebben wij niet.

Komende zaterdag spelen we in Haren tegen Gorecht. Dat is een ploeg waarin er meer mogelijkheden zijn dan in een wedstrijd tegen HZVV. Gorecht is ook een ploeg waartegen we al regelmatig punten hebben verloren, terwijl we dachten dat we ze al in de knip hadden. Het is dus zeker een wedstrijd om scherp te blijven gedurende het gehele duel. De aanvangstijd van de wedstrijd is 15:00 uur.

vv Winsum 1   -   HZVV 1                              0 – 2 (0 – 0)

 

69.

0 – 1

Noah ten Brinke

90.

0 – 2

Romano Djababoe

     

 

Scheidsrechter: De heer Richard Groenewegen uit Groningen

Geel: Romano Djababoe en Lorenzo Valente (HZVV) en Thomas Kauw, Flaviou Fatima en Hans Zwakenberg (Winsum)

Rood: Heinze Andringa (Winsum)

 

Opstelling Winsum

Doel:  Germen Bouwman

Achter: Thomas Kauw,  Hans Zwakenberg, Heinze Andringa, Flaviou Fatima

Midden:  Kay Bootsma (71. José Bello), Roy Streppel, Tim Hoff

Voor:  Wouter Bloem (71. Reinder Haaksema), Rogier Krohne, Maikel Hoormann (60. Marcel Pannekoek)

 

Opstelling: HZVV

Doel:  Hidde Streutker

Achter: Daan Wijma, Alex Zomer, Arjan Akkerman, Paul Bangura

Midden: Fabian Stevens, Jan Hup, Noah ten Brinke

Voor: Luke Millar (62. Kelly Joao), Yoran Popovic (71. Lorenzo Valente), Romano Djababoe

 

HS