Vanmiddag moest onze hoofdmacht spelen op het sportpark “De Wilgen” in Balk. De plaats waar het vaak hard waait en koud is als wij daar komen. Onderweg naar Balk beloofde het weer weinig goeds (eigenlijk alleen maar (mot-)regen), maar in Balk scheen de zon, en dat bleef zo gedurende de gehele wedstrijd. Nog wel een fris windje, maar het was goed uit te houden. Trainer Dick Sangers kon vanmiddag  (nog) niet beschikken over Pistis Nzoko en Johannes Altena, maar beide zijn op de terugweg en speelden in het 2e elftal. De situatie bij ons was geheel anders. Trainer Bert Vos miste maar liefst 6 man met daarbij veel ervaring en scorend vermogen en daarnaast startte vaste waarde Roy Streppel vandaag op de bank. In vergelijking met de vorige week 3 nieuwe jongens in de basis. Ook onze historie met het behalen van resultaten in Balk is niet gunstig: met slechts 1 behaald punt (seizoen ‘12/’13) in 6 eerdere wedstrijden is dat maar uiterst pover.

Toch namen wij het initiatief in de wedstrijd. De eerste voorzet van Tim Hoff werd corner gekopt door de lange Beerend Altena. Die corner leverde niets op. Een paar minuten later worstelde Tim Hoff zich aan de zijlijn langs 2 man. De crosspass op Maikel Hoormann was prima. Maikel stoomde op en werd buiten het zestienmetergebied onreglementair opgevangen door Ivar Klijnsma. De vrije trap ging over alles heen: doeltrap. Aan de andere kant nam Beerend Altena een corner van Wybren Altenburg ineens op de schoen, maar raakte de bal maar half: simpel in de handen van Germen Bouwman.

Balk Winsum 1 0 1

 Heinze Andringa kan geen voldoende snelheid aan de bal meegeven met deze kopbal: in de handen van doelman Hessel Altenburg  (Foto: Albert Haaima)

Inmiddels nam de thuisploeg het spel wat over. Na ruim 10 minuten spelen werd Harry Deinum op links aangespeeld. Die speelde de bal naar rechts naar spits Bauke Lyklema. Die legde de bal terug op de inkomende Johan Geertsma. Die haalde wel hard uit, maar de bal vloog hoog in de ballenvanger. Na een klein kwartier spelen trapte Tim Hoff een vrije trap van zo’n 25 meter ineens op doel. Doelman Hessel Altenburg wist de lastig stuitende bal corner te tikken. In de 20e minuut leed Balk balverlies in de opbouw. Maikel Hoormann stoomde op en speelde de bal prima binnendoor op de diepgaande Bauke Hoekstra. Bauke had moeten kruisen, maar liet zich naar buiten drijven, waardoor deze mogelijkheid niet de status van kans kreeg. De voorzet bereikte niemand. Vijf minuten later stoomde de prima spelende Flaviou Fatima goed op over links. De voorzet werd met het hoofd verlengd door een verdediger, maar viel achter de 2e paal precies voor de voeten van Marcel Pannekoek. Die gaf de bal ineens voor. Gerbrand de Boer leek wat verrast, want hij wist, in een uitstekende positie (net buiten het doelgebied) voor het doel, de bal niet vol te raken, waardoor keeper Hessel Altenburg de poging kon stoppen.

Balk Winsum 1 0 29

 De voorzet wordt verlengd. Marcel Pannekoek (voorgrond) zal de bal ineens voor het doel trappen  (Foto: Albert Haaima)

In deze fase van de wedstrijd waren wij de bovenliggende partij en kwam Balk er niet aan te pas. Alleen ten koste van een fiks aantal overtredingen (en kaarten) konden we worden tegengehouden. Zo kopte Marcel Pannekoek een vrije trap van Niels van Dalen naast, werd een doelpoging van Maikel Hoormann van binnen het zestienmetergebied door de defensie gekraakt en werd een uitverdedigde bal door Niels van Dalen ineens op de pantoffel genomen: naast. Daarna kopte Marcel Pannekoek een vrije trap van Tim Hoff hard bij de 1e paal op doel: in 2 instanties wist doelman Altenburg te bal te pakken.

Balk Winsum 1 0 43

 Marcel Pannekoek kopt op doel. Doelman Altenburg weet de bal in 2 instanties te pakken  (Foto: Albert Haaima)

Het wachten was eigenlijk op een goal aan onze zijde. Kennelijk stonden we ook iets te ver vooruit, want ineens counterde Balk heel snel. Johan Geertsma speelde de snelle Pieter Wijnja op links aan. Die was al gestart en kon ineens alleen op doelman Germen Bouwman aflopen. Vanaf de rand van het zestienmetergebied schoof de Balk-spits de bal laag langs Germen Bouwman bij de 1e paal in het doel: 1 – 0.

Balk Winsum 1 0 51

 Pieter Wijnja (7) is aan de defensie ontsnapt en scoort de 1 - 0; Thomas Kauw (2) komt te laat  (Foto: Albert Haaima)

Volledig tegen de verhouding in, maar ja, we weten toch ook hoe Balk speelt: leunend op de sterke verdediging en je het gevoel geven dat er wat te halen valt en dan loeren op een counter. Na de goal vielen wij wat terug. We konden onze voorwaartsen niet meer bereiken. Ook Balk liet zich niet echt zien.

Na de pauze kwamen er twee ongewijzigde ploegen terug op het veld. Na een paar minuten spelen werd Maikel Hoormann in de spits in de voeten aangespeeld. Hij draaide goed bij zijn man weg, maar het schot kon nog net door een verdediger worden geblokt. Zo zat het ook niet mee. Een paar minuten later werd Maikel opnieuw in de punt aangespeeld. Nu legde hij de bal prima terug op Marcel Pannekoek. Die raakte de bal net niet vol: over de lat.

Balk Winsum 1 0 60

Doelman Hessel Altenburg stompt een corner weg  (Foto: Albert Haaima)

Na een goed aanvalsopzet van Balk werd uiteindelijk Harry Deinum in positie gebracht, maar zijn schot ging hoog over. Na ruim een uur spelen stoomde Thomas Kauw goed op over rechts. Gerbrand de Boer kwam buitenom en werd op tijd aangespeeld. De voorzet was net te scherp, waardoor goalie Altenburg de bal bij de 1e paal kon onderscheppen. Winsum probeerde de thuisploeg vast te zetten en onder druk te houden, maar moest beducht zijn voor de counters. Zo werd na ruim een uur spelen Bauke Lyklema in het centrum aangespeeld die er vandoor ging en uithaalde: recht op Germen Bouwman.

Balk Winsum 1 0 96

Maikel Hoormann in duel met zijn twee plaaggeesten Ivar Klijnsma en Beerend Altena  (Foto: Albert Haaima)

Ondertussen probeerde trainer Bert Vos de ploeg wat nieuwe impulsen te geven door 3 man te wisselen. We waren ook wel veelvuldig in balbezit, maar tot echte kansen leidde het vooralsnog niet. Integendeel, de defensie liet zich foppen door een verre verlengde ingooi, waardoor Johan Geertsma alleen op doelman Germen Bouwman leek te kunnen afgaan. Geertsma vertrouwde kennelijk niet op zijn snelheid en probeerde de ingevallen, en ook geheel op links vrijstaande, Sven Schram aan te spelen. De pass was iets te diep. Germen Bouwman zag het gevaar en pakte de bal voordat Schram gevaarlijk kon worden. Dit had Balk beter kunnen en moeten doen en mochten wij niet mopperen dat het verschil maar één goal bleef. In de 75e minuut gooide José Bello de bal ver in het zestienmetergebied vanuit een ingooi. Maikel Hoormann werd achterover getrokken door Ivar Klijnsma, maar scheidsrechter Spoler weigerde te fluiten.

Balk Winsum 1 0 98

Maikel Hoormann is zojuist achterover getrokken door Ivar Klijnsma; scheidsrechter Spoler floot niet  (Foto: Albert Haaima)

In deze fase probeerden we het wel, maar ontbrak de kracht en de finesse om het Balk echt moeilijk te maken. Balk hing wat achterover en bleef loeren op de counter. In de 83e minuut leek dat erg gevaarlijk, maar Johan Geertsma ging in ons zestienmetergebied te gemakkelijk naar het gras: doorspelen. Een minuut later loste Pieter Wijnja ineens een gevaarlijk schot, maar Germen Bouwman was alert en tikte het lage schot net corner.

Balk Winsum 1 0 115

Hier verlengd doelman Germen Bouwman een corner van Balk  (Foto: Albert Haaima)

Aan de andere kant legde Reinder Haaksema een bal prima terug naar de rand van het zestienmetergebied op Tim Hoff. Die haalde vol uit, waarna de bal door een Balk-verdediger met de arm werd gestopt. Winsum schreeuwde om een penalty, maar scheidsrechter Spoler had het kennelijk niet geconstateerd. In de 86e minuut kwam de referee opnieuw flink in de picture. Na een veel te forse charge van Bauke Lyklema op de enkels van Thomas Kauw bij de middenlijn bleef Winsum in balbezit en gaf de scheidsrechter voordeel. De aanval ging door en Reinder Haaksema ging langs de achterlijn onderweg naar de goal van Balk.

Balk Winsum 1 0 125

Reinder Haaksema legt de bal met de binnenkant van de voet terug op Tim Hoff. Het schot van Tim wordt geblokt met de arm door een verdediger  (Foto: Albert Haaima)

Op dat moment kreeg de referee kennelijk in de gaten hoe ernstig de blessure van Thomas was en blies af voor een blessurebehandeling. Niet alleen werd deze kans ons door de neus geboord, ook mocht Balkspits Lyklema niet mopperen dat hij er af kwam met geel. Dit had gewoon direct rood moeten zijn. Thomas moest er af en de laatste minuten moesten we met 10 man verder en werd het spel hervat met een vrije trap op de plek van de overtreding………. In de 89e minuut kregen we toch nog een grote kans. Nadat een verre ingooi van José werd verlengd viel de bal op een paar meter voor het doel precies voor de voeten van Gerbrand de Boer. Hij raakte de bal niet goed: die rolde simpel in de handen van doelman Altenburg.

Balk Winsum 1 0 139

Gerbrand de Boer heeft de bal zojuist getrapt; een rollertje in de handen van doelman Hessel Altenburg  (Foto: Albert Haaima)

In de laatste minuten was het nog alles of niets. Na een vrije trap van Joshua van Dijk lagen 3 spelers van Winsum op de grond in het zestienmetergebied na fors vasthouden, klemmen, enz. maar de scheidsrechter weigerde om te fluiten. Natuurlijk, er gebeurt altijd veel (van twee kanten) bij standaardsituaties, maar wat de verdedigers van Balk zich allemaal mochten veroorloven vanmiddag…..

Balk Winsum 1 0 160

Drie man van Winsum tegen het gras, terwijl er geen bal in de buurt was. Er mocht veel van referee Spoler.... (Foto: Albert Haaima)

In de allerlaatste minuut viel een afgeslagen corner op de rand van het zestienmetergebied voor de voeten van Tim Hoff. Die haalde vanuit een draai vol uit: de bal ging rakelings langs de kruising naast.

Zo eindigde deze wedstrijd in een teleurstellend verlies. Het was niet dat wij nu een hele goede wedstrijd hebben gespeeld, maar we hadden zeker een punt verdiend. Dat zat er ook wel in, maar in de situaties dat er kansen zijn, moeten we daar meedogenlozer mee omgaan. Het is nu even afwachten hoe het verder met Thomas gaat, want nog meer blessures kunnen we zeker niet gebruiken. Zaterdag wacht het Groninger Oranje Nassau, en die ploeg is in goeden doen. Het heeft bovendien een veel scorende spits en dat is goud waard. De wedstrijd begint komende zaterdag om 14:30 uur.

Winsum 1  -  Balk 1                         1 – 0 (1 – 0)

37.

1 – 0

Pieter Wijnja

     

 

Scheidsrechter: De heer Ronald Spoler uit Almelo

Geel:  Bauke Lyklema, Sven Schram, Hette Pieter Wink, Harry Deinum en Johan Geertsma (Balk)en Heinze Andringa en Maikel Hoormann (Winsum)

Rood: -

 

Opstelling: Balk

Doel:  Hessel Altenburg

Achter: Wiebe Rein Kuiper, Beerend Altena, Ivar Klijnsma, Harm-Jan de Jong

Midden: Hette Pieter Wink, Wybren Altenburg, Johan Geertsma

Voor: Pieter Wijnja, Bauke Lyklema, Harry Deinum (60. Sven Schram)

 

Opstelling Winsum

Doel:  Germen Bouwman

Achter: Thomas Kauw,  Heinze Andringa (72. Joshua van Dijk), Niels van Dalen, Flaviou Fatima

Midden:  Marcel Pannekoek (64. Reinder Haaksema), Tim Hoff, José Bello

Voor:  Gerbrand de Boer , Maikel Hoormann, Bauke Hoekstra (58. Roy Streppel)

 

 HS