Onze hoofdmacht speelde vanmiddag de eerste wedstrijd van de tweede periode tegen het Groninger PKC ’83. Gesproken vanuit de ervaringen in het verleden hebben we het thuis vaak lastig tegen deze ploeg van coach Bennie de Jong. Niet alleen deze coach had wat absenten te melden, maar ook onze coach Bert Vos kon vandaag geen beroep doen op Niels van Dalen, Bauke Hoekstra en Rogier Krohne. Onder best aardige weersomstandigheden (zon, maar een fris windje) kon vanmiddag een paar minuten na half drie worden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Jelle Besselsen uit Barneveld.

Het waren onze gasten die het initiatief namen in deze wedstrijd. Dat was op zich niet zo vreemd, want zij hadden 3 punten achterstand, en wil de ploeg mee doen om de prijzen dan zou winst het uitgangspunt moeten zijn. In de 4e minuut stak Martijn van Roeden Jivan Vroom goed weg, maar de voorzet kon simpel worden gepakt door goalie Germen Bouwman. Een paar minuten later maakte de Winsumer defensie een domme duwfout in een luchtduel. Hoewel we, vanuit eerdere wedstrijden, wisten dat PKC een specialist in huis heeft bij vrije trappen rondom het zestienmetergebied, werd dit risico te gemakkelijk genomen. Bryan Inge, de specialist, uiteraard achter de bal en die liet zien wat voor wapen een goeie trap is: als een granaat vloog de bal via de onderkant van de lat bij de 2e paal in de kruising voor de 0 -1: een fantastische goal! Een paar minuten later was Maikel Hoormann sterk in een duel in het centrum. Hij speelde Wouter Bloem op rechts aan. Kay Bootsma bood zich goed aan bij de 1e paal, maar de voorzet ging naar de 2e paal waar niemand was. In de tegenaanval stuurde Jivan Vroom Bryan Inge over links weg. De Winsumer defensie was  niet voltallig bij deze snelle omschakeling. De handige en snelle PKC-spits kwam goed naar binnen, maar schoot hard op doel, maar wel recht in de handen van Germen Bouwman. Na het schot werd hij nog geraakt door Hans Zwakenberg, en na een kort bedenkmoment besloot referee Besselsen alsnog tot het geven van een strafschop. De penalty werd door Jivan Vroom binnen geschoten: 0 – 2 en toch een beetje een kadootje van de arbiter.

Winsum PKC 5 3 14

 Jivan Vroom laat doelman Germen Bouwman kansloos bij deze strafschop voor de 0 - 2 (Foto: Albert Haaima)

In deze fase oogde onze ploeg niet echt scherp. Iedereen leek wat te afwachtend, PKC was scherper en strafte dat af. Het leek nog erger te worden toen Hans Zwakenberg de bal als laatste verdediger wat onhandig verloor aan Koen Hateboer. De lange spits kon ten koste van een overtreding en een gele kaart vlak buiten het zestienmetergebied nog worden gestopt. De trap van Inge vloog nu hoog over de goal. Nee, in deze fase van de wedstrijd zag het er niet goed uit. Een minuut later kantelde de wedstrijd echter volledig. Maikel Hoormann speelde de bal vanuit het centrum helemaal naar de rechterkant waar Thomas Kauw vrij stond. Wouter Bloem sprintte alvast richting het doel, maar werd net binnen het zestienmetergebied geraakt en ging tegen het gras. Arbiter Besselsen had het kennelijk gezien, floot en wees gedecideerd naar de strafschopstip. Dat leek een beetje een goedmakertje van de eerdere strafschop. Het kadootje werd geroutineerd uitgepakt door Marcel Pannekoek, die doelman Ben Meedendorp kansloos liet: 1 – 2.

Winsum PKC 5 3 24

 Hier passeert Marcel Pannekoek doelman Ben Meedendorp ook uit een strafschop: 1 - 2   (Foto: Albert Haaima)

 Vanaf dit moment werd het initiatief in de wedstrijd door ons overgenomen of was het juist PKC dat dacht de buit al binnen te hebben? Na een klein half uur kregen wij een vrije trap te nemen op zo’n 25 meter van het PKC-doel. De bal werd genomen door Wouter Bloem. De bal werd half gekraakt door de muur en eindigde daarna precies in de handen van goalie Meedendorp. Een minuut later een prima aanval over links waarna José Bello over links diep werd gestuurd. De voorzet was prima achter de PKC-defensie langs, maar kon net niet worden gehaald door onze voorwaartsen. De bal werd op rechts opgepikt door Thomas Kauw. Die liep zijn man langs de achterlijn voorbij en gaf de bal vanaf de achterlijn terug op de inkomende Kay Bootsma. Die raakt de bal net niet vol, waardoor die voorlangs de goal ging, maar de assistent had offside geconstateerd. Dat leek mij onmogelijk, maar ja….. Een paar minuten later eindigde een aanval over links in de voeten van Tim Hoff in het centrum. Die haalde vol uit, maar doelman Meedendorp wist het schot te keren.

Winsum PKC 5 3 74

 De niet zichtbare Tim Hoff heeft zojuist uitgehaald, maar doelman Meedendorp weet het schot te keren  (Foto: Albert Haaima)

Iets later een goeie aanval over rechts, waarna Heinze Andringa vanaf rechts een hard schot (of was het een voorzet?) loste dat rakelings voorlangs de verre kruising vloog. Na ruim een half uur slalomde Bryan Inge vanaf de rechtervleugel slim tussen twee man door naar binnen en ging het zestienmetergebied binnen. Daar ging hij na een duel tegen het gras. PKC schreeuwde om een strafschop, maar arbiter Besselsen, die dichtbij stond, wuifde de protesten weg en liet doorspelen. Een minuut later aan de andere kant een vergelijkbare situatie. Tim Hoff ging, zonder dat de bal in de buurt was, samen met zijn tegenstander tegen het gras. Maikel Hoormann was aan de bal en ging het strafschopgebied binnen en werd daar neergelegd.

Winsum PKC 5 3 89

 Uitblinker Maikel Hoormann is zojuist neergelegd, maar er volgt geen strafschop, maar juist een vrije trap tegen  (Foto: Albert Haaima)

Er klonk een fluitsignaal, maar waar iedereen dacht dat het een strafschop voor de thuisploeg was, kregen we de vrije trap tegen op de plek waar de diepgaande Tim tegen het gras was gewerkt. Hier was de scheids de weg een beetje kwijt. Dat was iets later nog steeds het geval toen PKC een ingooi kreeg, terwijl iedereen kon zien dat het duidelijk een ingooi was voor ons. In de 40e minuut liep het wel goed. Eerst kon een voorzet van José Bello door keeper Meedendorp nog net corner worden getikt, maar de corner van Tim Hoff eindigde zuiver op het hoofd van de vrijgelaten Maikel Hoormann en dat betekende de 2 – 2, en een prima goal.

Winsum PKC 5 3 98

 Maikel Hoormann kopt de bal hard en hoog in het PKC-doel voor de 2 - 2. Felipe Marcal Pinheiro bij de paal en doelman Meedendorp zijn kansloos  (Foto: Albert Haaima)

Twee minuten later opnieuw een prima actie van de sterk spelende Hoormann. Nu werd Kay Bootsma met een slim passje alleen voor keeper Meedendorp gezet. Het schot van Kay eindigde hard en laag in het zijnet vlak achter de paal.

Winsum PKC 5 3 114

 Kay Bootsma haalt, in kansrijke positie, vol uit........  (Foto: Albert Haaima)

Winsum PKC 5 3 117

 maar de bal eindigt net achter de paal in het zijnet  (Foto: Albert Haaima)

Vlak voor de pauze stapte Wouter Bloem handig over een pass van Heinze Andringa. Daardoor kon Thomas Kauw over rechts door gaan en de achterlijn bereiken. De voorzet bereikte het hoofd van Maikel Hoormann, maar nu eindigde de kopbal net naast het doel. Zo brak de rust aan met een 2 – 2 stand.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd, maar wel erg slordig aan de tweede helft. De eerste kans was voor de gasten nadat Martijn van Roeden Bryan Inge over links wegstuurde. Het schot van Inge ging hoog over het doel. Winsum werd gevaarlijk nadat Wouter Bloem over links goed door ging. Hij kapte naar binnen en gaf een voorzet op Maikel Hoormann. Die verlengde de bal prima op Thomas Kauw. Thomas haalde vol uit, maar doelman Meedendorp wist het schot te keren. Twee minuten later was het wel raak. Maikel speelde Thomas op rechts aan. Thomas worstelde zich prima langs twee verdedigers in het zestienmetergebied en kwam op de doelgebiedlijn in het midden voor het doel uit, waarna hij de bal prima in de lange hoek knalde voor de 3 – 2.

Winsum PKC 5 3 155

 Thomas Kauw komt vanaf rechts en zal de bal zo in de verre hoek schieten voor de 3 - 2  (Foto: Albert Haaima)

Een minuut of 8 later werd een corner vanaf links over iedereen heen getrapt. Wouter Bloem ving de bal op rechts op en gaf een voorzet richting de 2e paal. Thomas Kauw raakte de bal niet goed, maar deze viel wel precies voor de voeten van Maikel Hoormann die direct van dichtbij uithaalde: doelman Meedendorp was kansloos op het harde schot bij de 1e paal: 4 – 2.

Winsum PKC 5 3 173

 Maikel Hoormann zal zo uithalen en de bal bij de 1e paal binnen schieten voor de 4 - 2  (Foto: Albert Haaima)

Dat leek al de beslissing in de wedstrijd. Toch bleven de gasten doorgaan voor een resultaat. Koen Hateboer ontweek buitenspel slim en kwam op de zestienmeterlijn alleen voor doelman Germen Bouwman. Hateboer haalde hard en laag uit richting de verre hoek, maar Germen reageerde adequaat en pakte de bal prima. Drie minuten later de definitieve beslissing. Maikel gaf een heerlijk passje op de diepgaande Wouter Bloem die moederziel alleen kon afgaan of doelman Meedendorp. Met een heerlijke stift werd de PKC-doelman gepasseerd voor de 5 – 2. PKC ging hierna alles of niets spelen waarna de ballen veelal het zestienmetergebied werden ingepompt. Dat leverde maar weinig gevaar op. Het werd pas gevaarlijk toen Jivan Vroom na een mooie passeerbeweging vanaf de buitenkant naar binnen kwam. Hij schoot uit een moeilijke hoek op doel, waar er betere opties voor het doel waren. Germen wist het schot te keren. Een minuut later viel de bal na een kluts precies voor de voeten van Bryan Inge. Die haalde van binnen het strafschopgebied ineens uit, waarna de bal laag langs de 1e paal in het doel ging: 5 – 3. Even later trapte Sip Jaap Bos een vrije trap precies op de borst van de diepgaande Bryan Inge. Die controleerde de bal in kansrijke positie niet goed, waarna Germen kon ingrijpen. Zo had het toch zomaar nog spannend kunnen worden. Drie minuten later waren wij met teveel mensen voor de bal. De tegenaanval was snel en naar Bryan Inge op rechts. Die kwam goed naar binnen en haalde uit: het schot werd onderweg geraakt en daarna kon Germen Bouwman het schot nog net corner tikken.

Winsum PKC 5 3 237

 Germen Bouwman weet het schot van Bryan Inge nog net corner te tikken  (Foto: Albert Haaima)

Dat was een prima redding. PKC speelde alles of niets. Een paar minuten voor tijd gaf Bryan Inge een prima voorzet vanaf rechts. De bal eindigde op het hoofd van de geheel vrijgelaten Philip Bakker, maar diens kopbal in kansrijke positie eindigde precies in de handen van Germen.

Winsum PKC 5 3 278

 De kopbal van dichtbij door Philip Bakker eindigt precies in de handen van Germen Bouwman  (Foto: Albert Haaima)

De laatste mogelijkheid was voor ons, maar na een aanval over een aantal schijven gaf invaller Gerbrand de Boer een te scherpe voorzet richting de 2e paal, waar een schot wellicht meer voor de hand lag.

Zo eindigde de wedstrijd in een hele nette 5 – 3 overwinning op het toch altijd lastig te bespelen PKC ’83. Door het gelijke spel van de nummers 2 en 4 en de verrassende nederlaag van koploper HZVV tegen laagvlieger Broekster Boys lonkt er plotseling wat moois. Dat is echter nog ver weg. Komende zaterdag eerst maar eens naar Harlingen waar Zeerobben wacht. Deze ploeg, die op papier versterkt leek, maar het qua resultaten nog niet super doet, heeft de punten hard nodig en zal er vol voor strijden om die ook in eigen huis te houden. Het belooft dan ook weer een boeiende wedstrijd te worden. Aanstaande dinsdagavond wordt nog de Bekerwedstrijd gespeelde tegen de sc Loppersum. De wedstrijd die nu wordt gespeeld in Winsum (Schouwerzijlsterweg) begint om 20:00 uur.

Winsum 1  -  Oranje Nassau 1                  5 – 3 (2 – 2)

08.

0 – 1

Bryan Inge

13.

0 – 2

Jivan Vroom (p)

16.

1 – 2

Marcel Pannekoek (p)

40.

2 – 2

Maikel Hoormann

54.

3 – 2

Thomas Kauw

61.

4 – 2

Maikel Hoormann

68.

5 – 2

Wouter Bloem

74.

5 – 3

Bryan Inge

 

Scheidsrechter: De heer Jelle Besselsen uit Barneveld

Geel:  Koen Hateboer en Jorn Middel (PKC ’83) en Hans Zwakenberg (Winsum)

Rood: -

 

Opstelling Winsum

Doel:  Germen Bouwman

Achter: Heinze Andringa, Hans Zwakenberg, Marcel Pannekoek, José Bello

Midden:  Kay Bootsma (65. Gerbrand de Boer), Roy Streppel, Tim Hoff

Voor:  Thomas Kauw, Maikel Hoormann, Wouter Bloem

 

Opstelling: PKC ‘83

Doel:  Ben Meedendorp

Achter: Max van den Hem, Jordy van Rijszen, Sip Jan Bos (84. Elroy van der Wijk), Hein van Veen (32. Mathijs Mulder)

Midden: Martijn van Roeden, Jorn Middel, Felipe Marcal Pinheiro

Voor: Jivan Vroom, Koen Hateboer(72. Philip Bakker), Bryan Inge

 

HS