Vanmiddag speelde onze hoofdmacht de uitwedstrijd op sportpark Het Noorden tegen de vv Groningen. De stadjers onder leiding van trainer Jouke Faber hebben niet zo’n beroerde start als het afgelopen seizoen, maar hadden vandaag te maken met redelijk wat belangrijke absenten (Tim Rosema, Tim van der Molen, Virgil Muller, Martin Kamstra en Nordin Philipsen). Dat was aan Winsumer zijde overigens niet veel anders, want ook daar ontbrak veel ervaring: Marcel Pannekoek, Niels van Dalen, Steffen Vader, Rick Schaaphok en Wouter Bloem. Voor de stadjers was het zaak om afstand te blijven houden van de gevaarlijke plaatsen en voor de Winsumers ging het er vooral om aangehaakt te blijven in de subtop om zo mogelijk nog in aanmerking te komen voor een prijsje als bijvoorbeeld een (vervangende) periodetitel. De wedstrijd werd overigens gespeeld onder erg gure weersomstandigheden en stond onder leiding van referee Jeroen Vredevoogd uit Roden. De voetbaltrainers Danny Buijs en Marcel Groninger waren aandachtige toeschouwers....

 In de 2e minuut van de wedstrijd ontstond de eerste kans van de wedstrijd toen Rogier Krohne de bal veroverde in de vvGroningen-defensie en over links alleen mocht doorlopen naar doelman Feike Spoor. Rogier probeerde de goalie met een laag schot in de verre hoek te passeren, maar de goalie wist de bal met de voet te keren. Aan de andere kant was het een minuut later wel raak. Rechtsachter Davy Wilkens mocht langs de zijlijn opstomen en een mooie strakke voorzet geven die door Giovanni Salvo prima via de grond in de lange hoek langs doelman Germen Bouwman werd binnen gekopt: 1 – 0.

vvGroningen Winsum 2 3 4

 Giovanni Salvo (met de armen in de lucht) heeft zojuist de thuisploeg op een 1 - 0 voorsprong gekopt (Foto: Albert Haaima)

Dat was toch een dompertje. Hierna pakten we het overigens goed op en werd de thuisploeg weinig ruimte meer gegund om gevaarlijk te kunnen worden. Dat lukte ons in deze fase overigens ook nog niet, omdat de eindpass vaak te onnauwkeurig was. Toen na een klein half uur spelen de gevaarlijkste man van onze gastheren (Ifeayi Gorissen) geblesseerd moest uitvallen (hamstring) was het helemaal met de aanvallende aspiraties van de thuisploeg gedaan.

vvGroningen Winsum 2 3 7

 De eindpass was onnauwkeurig; hier pakt doelman Feike Spoor een voorzet simpel uit de lucht  (Foto: Albert Haaima)

Wij waren in de fase veelvuldig in balbezit, maar veel dreiging in het zestienmetergebied was er nog niet. Na een half uur spelen kregen we een vrije trap te nemen om een ideale positie na een overtreding op Maikel Hoormann. De man met de beste trap achter de bal (Rogier Krohne), maar de bal verdween hoog in de ballenvanger.

vvGroningen Winsum 2 3 15

 Kay Bootsma in duel met Davy Wilkens  (Foto: Albert Haaima)

Na ruim een half uur spelen was het wel raak. Na een snelle combinatie aan de rechterzijde en een voorzet van Bauke Hoekstra werd de bal corner gewerkt. De corner werd door Kay Bootsma heerlijk strak richting de 1e paal getrapt waar Rogier beter timede dan doelman Feike Spoor: Rogier kopte de bal hard en hoog bij de 1e paal tegen de touwen: 1 – 1 en een fraaie goal.

vvGroningen Winsum 2 3 35

 Rogier Krohne (nr 11 achter doelman Spoor) kopt hier de 1-1 tegen de touwen  (Foto: Albert Haaima)

Een paar minuten later leek het weer gevaarlijk te worden. Thomas Kauw en Maikel Hoormann zetten bij de vvG-achterlijn, en binnen het zestienmetergebied, veel druk op verdediger Danny Harms. Maikel veroverde de bal, ging richting het doel en werd daarna achterover getrokken door Harms. Er klonk een fluitsignaal en waar iedereen een strafschop had verwacht ontving Maikel een gele kaart en wij een vrije trap tegen: een onbegrijpelijke beslissing.

vvGroningen Winsum 2 3 18

 Rogier Krohne wordt kort op de huid gezeten door Gregory Daalman  (Foto: Albert Haaima)

Scheidsrechter Vredevoogd liet in deze fase soms overtredingen gaan, waarbij de meeste andere scheidsrechters wel hadden gefloten. Er lagen soms meerdere mensen geblesseerd op het veld door de toch wel felle tackels, terwijl er maar werd door gevoetbald. Het spel laten gaan is op zich prima, maar deze wedstrijd leende zich daar eigenlijk niet voor.

vvGroningen Winsum 2 3 50

 Hier wordt Roy Streppel tegen het kunstgras gewerkt door Yoshi Supriatra, terwijl Wesley Walstra het gaatje al had gedicht  (Foto: Albert Haaima) 

Vlak voor de pauze bracht Roy Streppel Maikel Hoormann nog in een goede positie, maar het schot van Maikel ging juist over de deklat. Zo brak de rust aan met een 1 - 1 stand. Een beter voetballend Winsum kende, met uitzondering van de tegengoal, weinig defensieve problemen, maar echt heel dreigend konden wij ook (nog) niet worden. Dat werd na de pauze iets beter. Al in de eerste minuut gaf Maikel Hoormann een uitstekende steekpass door de Groninger defensie op de diepgaande Thomas Kauw. Thomas kwam alleen voor doelman Feike Spoor en passeerde de doelman en leek de bal in het lege doel te kunnen schuiven, maar werd stevig onderuit geschoffeld door de doelman: de strafschop was duidelijk en de doelman mocht met een gele prent bepaald niet mopperen. De strafschop werd door Rogier Krohne onberispelijk binnen geschoten: 1 – 2.

vvGroningen Winsum 2 3 69

 De niet zichtbare Rogier Krohne schiet de strafschop langs doelman Feike Spoor voor de 1 - 2  (Foto: Albert Haaima)

Hierna begon de thuisploeg nog wat feller te spelen. Na een minuut of zeven spelen in de tweede helft toonde Maikel Hoormann zich sterk in een duel met zijn forse opponent Gregory Daalman. Maikel draaide zich prima vrij en gaf een heerlijk passje op de diepgaande Kay Bootsma. Kay ging in het centrum richting doelman Feike Spoor, maar voelde dat Danny Harms hem op de hielen zat. Kay besloot (te vroeg) te schieten, waarna het schot net langs de verkeerde kant van de paal naast ging. Een paar minuten later kwam José Bello goed door over links. De voorzet werd goed gecontroleerd door Maikel Hoormann. Maikel draaide goed bij zijn man weg en ging tegen het gras. De bal viel voor de voeten van Rogier Krohne die direct uithaalde van een meter of 10 van het doel, maar had pech dat de bal net kon worden geblokt door een verdediger. Ja, hierbij werd wel voordeel gegeven, maar dit voordeel pakte niet goed uit (voor ons).

vvGroningen Winsum 2 3 102

 Maikel Hoormann en Wesley Walstra hebben beide oog voor de bal  (Foto: Albert Haaima)

De thuisploeg had niet de kracht en de overtuiging om nog gevaarlijk te worden. Het was vooral tegen houden, en dat deden ze wel met volle overtuiging. In de 71e minuut kregen wij op de as van het veld op zo’n 25 meter van het doel een vrije trap te nemen. De bal werd gespeeld op Maikel Hoormann die de bal met de borst goed controleerde. Met de rug naar de goal draaide hij slim bij zijn man weg en haalde vol uit. Buiten bereik van doelman Spoor caramboleerde de bal via de lat het veld weer in. De zojuist ingevallen Gerbrand de Boer was attent en leek de bal van dichtbij in het doel te kunnen werken, maar doelman Feike Spoor wist de poging toch nog te blokken. Hierna viel de bal voor de voeten van de andere invaller Reinder Haaksema en die roste de bal wel tegen de touwen voor de 1 – 3.

vvGroningen Winsum 2 3 114

 Gerbrand de Boer (17) weet de bal niet in het doel te krijgen; via doelman Spoor komt de bal voor de voeten van Reinder Haaksema  (Foto: Albert Haaima)

 

vvGroningen Winsum 2 3 119

De niet zichtbare Reinder Haaksema kan de bal simpel in het doel schieten voor de 1 - 3  (Foto: Albert Haaima)

Dat leek de definitieve beslissing in deze wedstrijd. Winsum bleef de bovenliggende partij en bij de thuisploeg moesten steeds geblesseerde spelers worden vervangen. Een paar minuten na de goal kregen we opnieuw een vrije trap recht voor het doel te nemen. Nu speelde Rogier Krohne de bal in de voeten van Maikel Hoormann die de bal even vasthield en hem daarna prima breed legde op de inkomende Rogier Krohne. Die haalde hard en laag uit, maar doelman Spoor wist de poging met een voetje nog net te keren. Inmiddels was ook de 46-jarige!! Jackie Venema ingevallen, maar moest de thuisploeg vlak daarna met 10 man verder toen Davy Wilkens geblesseerd het veld moest verlaten. De thuisploeg liet helemaal niets meer zien en het wachten was eigenlijk op nog meer goals van ons. Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd gaf Gerbrand de Boer een prima passje op de buitenom komende Thomas Kauw. Die ging door naar de achterlijn, maar de lage voorzet was net te scherp, waardoor doelman Feike Spoor de voorzet met de voet te blokken. Na balverlies van Gerbrand bij de zijlijn op de eigen helft kon Erik Lourens richting het Winsumer doel lopen, maar Gerbrand wist het zelf nog te herstellen, maar wel met een overtreding net buiten het strafschopgebied. Specialist bij de thuisploeg is Jasper Ludema, die probeerde om Germen Bouwman met een strakke trap in de verre kruising te passeren. Germen was attent en kon de bal net over de lat tikken. Twee minuten later stoomde Reinder Haaksema prima over links op en speelde Maikel Hoormann in de voeten in het zestienmetergebied aan. Maikel probeerde zich met een handigheidje vrij te spelen, maar dat mislukte jammerlijk. In de tegenaanval stond ons verdedigingscentrum helemaal uit positie. De bal kwam in de voeten van veteraan Jackie Venema die, geheel vrijstaand, vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal laag in de verre hoek schoot voor de 2 – 3. Hierna probeerde de thuisploeg in een alles-of-niets-spelletje de ballen hoog in ons strafschopgebied te pompen waarbij ook doelman Spoor zich in luchtduels niet onbetuigd liet. In de allerlaatste seconden ontstond er ook nog een schietkans voor Jaimie Walstra, maar deze doelpoging werd geblokt. De thuisploeg schreeuwde om een handsbal, maar daar leek geen sprake van. Hierna floot scheidsrechter Vredevoogd de wedstrijd naar het einde.

Zo werd het in de absolute slotfase zomaar nog spannend. Waar de thuisploeg eigenlijk alleen in de beginfase en in de slotfase gevaarlijk werd, hadden wij de wedstrijd al eerder in het slot moeten gooien. Dat gebeurde niet en dan kan het ook zomaar alsnog tot puntenverlies leiden. Dat ging nu net goed. We staan inmiddels alleen op de 2e plek achter kampioenskandidaat HZVV. Dat is een uiterst fraaie positie. We gaan nu de korte winterstop in, om op 19 januari de confrontatie aan te gaan met Noordscheschut. Deze datum is tevens de actiedag van de 1e selectie om nog wat geld te genereren voor ons nieuwe clubhuis. Alle teams/supporters worden van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

Ik wens iedereen alvast hele fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2019!

Vv Groningen    -    Winsum 1                    2 – 3 (1 – 1)

03.

1 – 0

Giovanni Salvo

32.

1 – 1

Rogier Krohne

46.

1 – 2

Rogier Krohne (p)

71.

1 – 3

Reinder Haaksema

90.

2 – 3

Jackie Venema

     

 

Scheidsrechter: De heer Jeroen Vredevoogd uit Roden

Geel:  Giovanni Salvo, Jasper Ludema, Erik Lourens, Davy Wilkens, Feike Spoor (vv Groningen) en Maikel Hoormann (vv Winsum)

Rood: -

 

Opstelling: vv Groningen

Doel:  Feike Spoor

Achter: Davy Wilkens, Danny Harms (76. Jackie Venema), Gregory Daalman, Aksanti Kalswe

Midden: Yoshi Supriatra, Mustafe Ahmed (67. Jaimie Walstra), Jasper Ludema

Voor: Wesley Walstra, Ifeayi Gorissen (26. Erik Lourens), Giovanni Salvo

 

Opstelling Winsum

Doel:  Germen Bouwman

Achter: Bauke Hoekstra (68. Reinder Haaksema), Hans Zwakenberg, Heinze Andringa, José Bello

Midden:  , Roy Streppel, Tim Hoff (Flaviou Fatima), Kay Bootsma (68. Gerbrand de Boer)

Voor:  Thomas Kauw, Maikel Hoormann, Rogier Krohne

 

HS