Onze hoofdmacht speelde vanavond voor zo’n 300 man publiek de kwartfinale-wedstrijd voor de districtsbeker tegen BCV uit Bergum. De Bergumers staan bovenaan in de 2e klasse I en hebben in dit bekertoernooi o.a. hoofdklasser ACV uitgeschakeld. Onze jongens speelden afgelopen zaterdag een moeizame wedstrijd, waarbij buitendien Germen Bouwman en Rogier Krohne met blessures uitvielen. Rogier kon vanavond wel spelen, maar Germen Bouwman niet. Wouter Meijer stond op goal en speelde een solide partij.

Wij begonnen goed aan de wedstrijd, maar na twee minuten mocht de behendige Harmen Vlietstra na een ongelukkige pass van Roy Streppel zomaar alleen op doelman Wouter Meijer afgaan. Vlietstra speelde de bal te ver voor zich uit, waardoor doelman Wouter Meijer de bal kon onderscheppen. In de tegenaanval kregen we een ingooi aan de linkerzijde.  José Bello gooide ver, Rogier Krohne legde de bal met de borst klaar voor de inkomende Reinder Haaksema. Die haalde vol uit en laag vloog de bal bij de 1e paal binnen voor de 1 – 0. Dat was een mooie start. Onze jongens zaten er bovenop en gaven de Bergumers het gevoel dat er niet veel te halen was. In de 11e minuut opnieuw een ingooi. Nu een verre ingooi van Rogier waarbij de bal verlengd werd door Wouter Bloem. De defensie van BCV was niet scherp, Tim Hoff wel en die prikte de bal van dichtbij achter doelman Arjen Tolman voor de 2 – 0. Hierna lieten wij ons wat zakken om voorin wat ruime te creëren, maar daar deden we te weinig mee. Onze gasten deden er nog een schepje bovenop en begonnen in het 2e deel van de eerste helft wat beter te voetballen, zonder tot echte kansen te komen. Na ruim een half uur spelen ving Reinder Haaksema een afgeslagen corner op, speelde zijn man uit en haalde uit: doelman Arjen Tolman kon de bal net over de lat tikken. Na 38 minuten spelen zetten Reinder Haaksema en Tim Hoff goed druk op de BCV-defensie waarna Tim de bal speelde op Thomas Kauw op de rand van het zestienmetergebied. Thomas speelde 2 man uit en schoot de bal gedecideerd laag en hard in de verre hoek: 3 – 0 en eigenlijk al de beslissing in de wedstrijd.

De pauze brak aan met deze stand en in de pauze werd niet gewisseld. In de 47e minuut gaf Heinze Andringa een strakke voorzet op de inkomende Reinder Haaksema: de kopbal zeilde net over de lat. Trainer/coach Jasper Bouma probeerde het tij te keren door het brengen van twee wissels. De ploeg ging verder naar voren spelen, maar daardoor ontstond er voor ons ook meer ruimte. Daar gingen we niet al te zorgvuldig mee om. Ook bij ons een paar wissels en het begon nu echt te regenen. Na zo’n 24 minuten spelen nam Fedde Durk Kingma een bal ineens op de pantoffel. Wouter Meijer was alert en kon de bal bij de 2e paal nog net over de lat tikken. Na ruim een half uur spelen zette Wouter Bloem goed druk op doelman Arjen Tolman. Die trapte de bal in de voeten van Rogier Krohne. Die haalde hard uit, maar had pech dat de bal net naast het doel vloog. Ook een schot van Reinder Haaksema, na een prima passje van Maikel Hoormann, ging via een been net naast de goal. In de 85e minuut haalde Heinze Andringa de rappe Harmen Vlietstra op de rand van het zestienmetergebied onderuit. Scheidsrechter Beijert wees gedecideerd en terecht naar de stip, waarna Yorn Sikkenk de bal overtuigend tegen de touwen schoot voor de 3 – 1. De gasten bleven het proberen, maar het wist eigenlijk geen kansen meer af te dwingen. Zo eindigde de wedstrijd in een verdiende overwinning en doen wij aan het begin van het voetbalseizoen 2019/2020 mee aan de kwalificatieronde van de landelijke beker. Dat is een uniek resultaat. Dat hebben we bij de senioren nog nooit bereikt. Hierbij is kans op een wedstrijd tegen een ploeg uit de 2e/3e divisie. Het allerleukst is het natuurlijk als een thuiswedstrijd wordt geloot. Dat gaan we rustig afwachten. Natuurlijk gaan we ook door naar de halve finales van de districtsbeker. De tegenstander is nog niet bekend; de wedstrijd tussen VEV ’67 en LAC Frisia wordt woensdagavond 3 april in Leek gespeeld. Wij spelen een uitwedstrijd tegen de winnaar van die wedstrijd.

Komende zaterdag spelen we voor de competitie thuis tegen de vv Groningen; die wedstrijd begint om 14:30 uur. Ook die wedstrijd is van belang. We zouden graag ook nog een periode halen en dan is het waarschijnlijk noodzakelijk om de 3e plaats te behalen in de competitie. We staan er goed voor. Zaterdag treffen we echter een niet te onderschatten tegenstander.

vv Winsum 1     -   BCV 1               3 – 1 (3 – 0)

03.

Reinder Haaksema

11.